САЩ ще обсъждат днес със съюзниците си как  да се отнасят към правителството, обявено вчера от талибаните в Кабул. Президентът Джо Байдън е сигурен, че Китай ще се опита да постигне споразумение с него. Това може да означава, че Пекин, който подобно на Русия и Иран, демонстрира конструктивен подход към талибаните, бърза да се намести във вакуума след западното изтегляне и разпадането на поддържаното от Америка и Европа правителство.

Талибаните имат остра нужда от финансова помощ, защото Международният валутен фонд и Световната банка замразиха заемите за Афганистан. Без тях страната е изправена пред глад и вероятно - пред енергиен режим. Външното финансиране в последните години достига до 43 процента от БВП. Афганистан внася 70 на сто от потреблението си на електроенергия и повечето храни. Страната харчи близо $800 млн. на година да купува отвън брашно, защото няма достатъчно собствени мощности да мели зърно.

Евентуална китайска финансова помощ може да се окаже жизненоважна за оцеляването на талибаните, които сега са изправени пред предизвикателството да поддържат вътрешната стабилност на страната. Това означава да предотвратят задаващия се глад, тъй като 40 на сто от тезгодишната земеделска реколта в страната е компрометирана. Стабилността означава и да не допуснат недоволства и разцепления в собствените си редове и риска някои от групировките в движението да бъдат подкупени и привлечени от клона на Ислямска държава, т.нар. "ИД в Хорасан", срещу която те досега воюваха. ИДХ пое отговорността за атентата на летището в Кабул на 26 август, в който загинаха 13 американски войници и над 160 цивилни афганистанци и за последвалия ракетен обстрел на летището.

Освен заради геополитически амбиции Пекин би търсил сделка с талибаните, за да не бунтуват те мюсюлманското уйгурско население в западната китайска провинция Синдзян. В сравнение с другите регионални играчи като Русия, Иран и Пакистан, Китай, подобно на Катар, посредника между САЩ и талибаните, разполага с несравнимо по-голям финансов ресурс, който да замени щедро изливана досега западна помощ за Афганистан.

Сигурен съм, че Китай ще се опита да постигне споразумение с талибаните, заяви вчера президентът на САЩ Джо Байдън, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На въпрос от журналист дали е обезпокоен, че Китай ще финансира талибаните, Байдън отвърна:

"Китай има истински проблем с талибаните. Затова ще се опита да постигне някакво споразумение с талибаните, сигурен съм. Същото се опитват да направят Пакистан, Русия и Иран. Всички те се опитват да решат какво да правят".

САЩ и съюзниците им от Г-7 постигнаха съгласие да координират действията си по отношение на талибаните. Вашингтон блокира достъпа на талибаните до резерва на афганистанската централна банка ($9,4 милиарда), по-голявата част от който се намират в банката на Федералния резерв в Ню Йорк. Той трябва да гарантира, че ислямистите ще изпълнят обещанията си да спазват на правата на жените и международното право и да не превърнат страната си пак в глобален център на тероризма.

Стари муцуни в новата власт

В първите отзвуци от състава на новото афганистанско правителство обаче преобладава песимизмът, че ще има промяна в сравнение със средновековния теократичен режим на движението от 1996 до 2001 г. Кабинетът в Кабул включва само висши талибани, някои от които са международно издирвани. 

След седмици на уверения от талибански лидери, че движението ще даде възможност за по-умерен и приобщаващ стил на управление, талибаните излъчиха министри, повечето от които са техни високопоставени представители и в миналото са заемали сходни длъжности, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА. Наличието на подобни фигури в правителството е знак, че консервативната и теократична идейна база на талибанското движение остава непроменена, коментира изданието. То обръща внимание и на факта, че всички членове на временното правителство са мъже и някои от тях са включени в списъците на САЩ и ООН на терористи. 

В. "Вашингтон пост" отбялезва, че в правителството не бяха включени и бивши лидери на Афганистан като бившия президент Хамид Карзай и бившия ръководител на съвета за националното помирение Абдула Абдула, които през последните седмици преговаряха с талибански водачи, пише вестникът.

Правителство бе обявено на фона на засилването на антиталибанските настроения в Кабул, проявили се вчера в демонстрация в афганистанската столица в подкрепа на бойците от съпротивата срещу талибаните в провинция Панджшер, в която взеха участие стотици мъже и жени, посочва "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Талибански бойци стреляха във въздуха, за да разпръснат протестиращите.

Връщат се жестоките наказания

Талибанските съдилища възнамеряват да върнат жестоките физически наказания, като например рязането на ръцете на осъдените крадци, пише днес британският в. "Дейли телеграф", позовавайки се на свои източници.

Съдии и представители на властите твърдят, че наказанията, донесли на талибаните печална слава по време на управлението им през 90-те години на миналия век, са неизбежна част от ислямското право и прилагането им ще бъде подновено.

Спешни консултации

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще разговаря днес в Германия с партньорите си от 20 страни, след като вчера бе обявен съставът на новото афганистанско правителство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Шефът на американската дипломация отпътува от Катар - най-големия транзитен център, използван за въздушния мост от Афганистан, за военновъздушната база на САЩ Рамщайн в Германия - друг център, през който минават хиляди евакуирани, съобщи Държавният департамент.

Блинкън ще се срещне в Рамщайн с германския външен министър Хайко Маас. Двамата ще председателстват виртуална министерска среща за кризата в Афганистан с участието на представители на 20 страни.

Чрез тази среща САЩ вероятно ще се опитат да засилят международните призиви към талибаните да спазят обещанието си, че ще позволят на желаещите афганистанци свободно да напускат страната.

Дискусиите може да спомогнат и за координиране на подходите към временното правителство, представено вчера. В него няма нито една жена, нито член, който да не е талибан, а вътрешният му министър е издирван от САЩ по обвинения в тероризъм.

САЩ заявиха, че са "обезпокоени" от състава на правителството, но ще съдят за него според действията му. Американските представители изтъкват, че все още далеч не става дума за каквото и да било официално признаване на талибанско правителство.

Пакистан днес е домакин на виртуална среща на външните министри на съседните на Афганистан страни за обсъждане на ситуацията там, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В изявление на външното министерство от днес се казва, че в срещата ще участват представители на Китай, Иран, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Външният министър на Пакистан Шах Махмуд Куреши ще председателства срещата, която има за цел "да работи заедно за споделената цел за мирен и стабилен Афганистан, което е най-важното условие за създаването на здрави икономически връзки".

Индия и Русия призоваха талибаните да спазват обещанията си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев се срещна днес в Делхи със съветника на индийския премиер Нарендра Моди за националната сигурност Аджит Довал.

Двамата обсъдили ситуацията в Афганистан и се обединили около мнението, че чуждестранните военни групировки, действащи от негова територия, са заплаха за държавите от Централна Азия и Индия, каза източник от индийското правителство. Той подчерта необходимостта талибаните да спазват дадените от тях обещания, включително да зачитат човешките права, особено тези на жените, и да не позволят Афганистан да се превърне в база за екстремисти.

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс също е на посещение в Делхи, отбелязва ТАСС. Вчера той разговаря с Аджит Довал.

От руския Съвет за сигурност опровергаха информациите за среща между Патрушев и Бърнс.