Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова международната общност да поддържа диалог с талибаните в Афганистан, където трябва да бъде избегнат "икономически срив", който би могъл да доведе до "смъртта на милиони" хора, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"С талибаните трябва да се поддържа диалог, в който пряко да обявим своите принципи, диалог с чувство на солидарност с афганистанския народ", каза Гутериш в интервю за агенцията. "Наш дълг е да проявим солидарност с един народ, който страда ужасно там, където милиони и милиони може да умрат от глад", изтъкна той. "В разговорите, които сме имали до момента, бе проявена най-малкото някаква възприемчивост, за да разговаряме", отбеляза генералният секретар на ООН, който не изключва възможността някой ден да посети Афганистан при наличието на необходимите условия.

Гутериш даде да се разбере, че ООН желае да види в тази страна "включващо правителство", където да са представени всички елементи от афганистанското общество. "Това първо предварително правителство", представено тези дни, обаче "не оставя подобно впечатление", изрази съжаление той.

Гутериш е обезпокоен, че примерът на Афганистан може да вдъхнови въоръжените джихадисти в Сахел, и настоя да бъдат засилени "механизмите за сигурност" в този регион южно от пустинята Сахара.

Редица страни смятат да намалят военните си контингенти в Сахел и "затова водя битка, за да има африкански сили за борба с тероризма, с мандат съгласно Седма глава (от Устава на ООН, предвиждащ употреба на сила, бел. АФП) от Съвета за сигурност и с отпуснати средства, които да гарантират отговор на нивото на заплахата", каза генералният секретар на ООН.