ЕС трябва да намали възможността талибаните да се финансират чрез отглеждане и търговия с опиум, настоя българската евродепутатка от групата на социалистите Елена Йончева.

Тя се изказа по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург, посветен на ситуацията в Афганистан.

След 20 години присъствие на Запада в Афганистан има много грешки, с които се сблъскваме, смята Йончева. Според нея ЕС трябва да има ефективна външна политика. Тя открои три важни неща:

• 1. Да не бъде позволено на Афганистан да се превръща в база на терористи, които се целят в Европа. ЕС трябва да имаме собствени източници на информация. И затова е необходимо повече сътрудничество със страните от региона и партньорите на Съюза, включително Русия и Китай. Така Европа наистина ще може да влияе на талибаните.

2. Талибаните разполагат с  източници на финансиране - отглеждане и търговия с опиум. „Трябва да прекратим това, знаем какво е опиумът на Европа. Колко са хората, които загиват всяка година от свръхдози в страните от НАТО? 10 пъти повече от загиналите в Афганистан“, изтъкна Йончева.

3. Връщането на талибаните не трябва да предизвиква непреодолими имиграционни потоци, които да са непреодолими. Необходими са хуманитарни визи, хуманитарни коридори. Трябва да бъде готова системата на ЕС за убежище. „България ще бъде на границата, на вратата за новопристигащите. Трябва да работим заедно като съюз въз основа на споделени ценности и солидарност“, призова евродепутатката.

Думата взе и Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Той е категоричен, че у нас не трябва да дойдат имигранти от Афганистан.

„Който иска, да ги взима. Вземайте ги в Европа, аз проблеми с това нямам. Да ги приема който иска, вместо да преговаря със Саудитска Арабия, с която се търгуват оръжия за милиарди срещу петрол, да ги приема. Няма нищо лошо. Знам обаче какво искат моите съграждани и сънародници, както и техните притеснения. Затова  ние ще се борим и ще настояваме за нулева имиграция в България и за опазване на нашата държавна граница. Който е поръчал тази музика, нека бъде така добър да плати сметката“, каза Джамбазки.

Голяма част от изказванията бяха критики, насочени най-вече към САЩ и със задна дата – към бивия президент (2001-2009) Джорж Буш-младши. Именно при неговото управление американците нахлуха в Афганистан в отговор на терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

Критики към Буш не спести и върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. За пореден път той заяви, че ЕС трябва да контактува с талибаните, за да помогне на всички желаещи да напуснат Афганистан. Това обаче не означава, че ислямистите ще бъдат признати.

ЕС трябва да гарантира спазването на човешките права в страната, макар според Борел комминацията на това понятие с режима на талибаните е оксиморон.