С повече поставени ваксини на най-възрастните хора и тези с тежки хронични заболявания се похвали Министерство на здравеопазването във финалния отчет на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Макар да признава, че все още сме с най-висока смъртност в ЕС и най-малко ваксинирани, министърът сравнява всяко действие на министерството под негово ръководство с работата на предшественика си.

От 1 януари до 11 май лекарите трябваше да пътуват до РЗИ, понякога над 100 км, за да получат ваксини за своите пациенти, изтъква се в отчета. В този период са поставени 960 хил. ваксини - за 4 месеца и 10 дни. От 11 май до сега - или 4 месеца и 4 дни - са поставени 600 000 ваксини. 

"До 11 май възрастните хора и хората с тежки болести не бяха приоритет на ваксинационния план. Това е една от причините за високата смъртност, регистрирана от началото на годината. Дори хората, настанени в домове за възрастни, са ваксинирани само наполовина", подчертава министърът.

След даване на приоритет на имунизация за тях, от 11 май насам са ваксинирани 427 816 души над 60-годишна възраст. За времето от 1 януари до 11 май са били поставени ваксини на 454 352 души над 60-годишна възраст, отбелязва се в отчета.

Кацаров не пропуска да отбележи и скандалите около закупуването на ваксини, хаотичните решения по управлението на кризата, както и лошото състояние на здравната ни система. Ние сме втората страна в ЕС с най-малък брой медсестри, продължителността на живота ни е най-малка, детската смъртност - сред най-високите. Пациентите доплащат от джоба си почти половината стойност на оказаната им медицинска помощ.

"Стартирахме информационна кампания за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу коронавирусната инфекция; проведохме срещи за сътрудничество с общини, НСОРБ, представителите на СЗО в България; Представителството на ЕК, БЧК, БЛС, НСОПЛ, директорите на областните болници в страната, АРФАРМ, БАТЕЛ, БГФА, БЗС. НСОПЛБ, НСЧБ, ББА и др", обявява Кацаров.

Както Клуб Z писа, реалните резултати от тази кампания са неясни и непроследими. Министерството е имало едва 10 532 лв бюджет за нея. Било невъзможно да се намерят допълнителни средства, а предложението на ДБ за още 10 млн. лв. за информационна кампания при актуализацията на бюджета бе отхвърлено от другите партии в НС.

5000 души са били с погрешно издадени сертификати, не е имало дори и оперативна процедура за поправянето им. Изготвен е и Национален оперативен план за справяне с пандемията, актуализирани са противоепидемичните мерки, създаден е и единен протокол за лечение на COVID-19, липсата на който е довела до висока смъртност, твърди Кацаров.

Като свое постижение в борбата с пандемията той отбеляза и премахването на ограниченията пред присъственото обучение на учениците и студентите, както и огрениченията при посещения на спортни мероприятия.

Статистическа информация за пандемията не е събирана систематично и има големи празноти, отбелязва още министърът, като няма дори приблизителна оценка на броя българи, които са се срещали с вируса. Затова е започнало и сероепидемиологично проучване и кръстосан анализ, за да стане ясно кога бихме могли да имаме колективен имунитет - което Кацаров описва като броя преболедували, имунизирани и срещнали се с вируса.