Служебният премиер Стефан Янев очаква отново да заеме същата длъжност в следващия служебен кабинет. Това обяви той по време на посещение в Габрово.

"Основната задача на новото правителство ще бъде да произведе поредните избори. Ролята на служебния кабинет е да бъде еднакво отворен и отговорен към всички политически формации", отбеляза Янев. "Дали ще има нови политически формации, това преди всичко зависи от гражданите. Ако гражданите искат, те ще намерят начин как да се обединят и да търсят своето политическо представителство според усещането, че нещо липсва", добави той. "Свършихме прекалено много неща. Предвид политическата ситуация през последните месеци в България се наложи да извършим и нетипични за един служебен кабинет неща", каза още Янев и даде за пример актуализацията на бюджета.

Премиерът увери, че българските граждани могат да бъдат спокойни, защото в страната има наличен финансов ресурс, който да се справи с предстоящите кризи в страната.

"В състояние сме да помогнем както на здравната система, така и на бизнеса, да продължи неговото положително развитие в България. България в момента е в икономически подем. Нормалното функциониране на държавата зависи от бизнеса".

По-късно днес Министерският съвет ще представи отчет на свършеното през изминалите месеци.

Президентът Румен Радев обяви по-рано през деня, че е готов състава на бъдещия служебен кабинет и че ще го обяви утре.