Президентът Румен Радев обяви днес, че вече е готов със състава на новия служебен кабинет, който утре само ще представи официално, а указът за назначаването му бе подписан още днес. Без да се посочва състав на Министерския съвет.

Както се предполагаше - не всички сегашни министри ще бъдат "преназначени". Очаква се в новото правителство да не влязат министрите на икономиката и на финансите - Кирил Петков и Асен Василев, за които от поне месец има повече от "обосновано предположение", че правят политически проект за участие в парламентарния вот наесен. Но това няма да са единствените рокади.

Вече е ясно - служебният премиер Стефан Янев остава такъв и в бъдещия кабинет. Това заяви самият той при публична проява днес.

За мястото на Кирил Петков се спряга Даниела Везиева, която бе заместник-министър на икономиката на Реформаторския блок по време на правителството "Борисов-2", когато ГЕРБ бе в коалиция с РБ. 

За финансист номер едно пък гласят Валери Белчев - член на управителния съвет на Фонда на фондовете, кадър на Българската банка за развитие и също харвардски възпитаник.

Рокада се очаква да има и в Министерство на туризма. Припомняме, че редица браншови организации периодично искаха оставката на министър Стела Балтова. За такава се говори и в Министерство на транспорта, където в момента титуляр е Георги Тодоров. За мястото му се спряга Христо Алексиев - който бе номинацията на "Има такъв народ" за същия пост в проектоправителството "Николай Василев", което остана на ниво изчитане на имена от лидера Станислав Трифонов. Алексиев бе министър на транспорта и в първото служебно правителство на Радев.

Иначе Радев започна срещите си с министрите още вчера. На "Дондуков" 2 бяха засечени екоминистърът Асен Личев, образователният Николай Денков, регионалният Виолета Комитова, енергийният Андрей Живков, на културата Велислав Минеков, военният Георги Панайотов и външният Светлан Стоев. За тях се твърди, че остават и в следващия кабинет, въпреки че непотвърдени слухове изключват Минеков и Комитова. Не се предвижда смяна и на вицепремиерите Атанас Пеканов и Бойко Рашков.

Кой се притеснява? Никой

Темата с проекта на Петков и Василев и днес бе обект на обсъждания в парламента. Вчера министърът на икономиката повдигна завесата като обяви, че да - с колегата му от финансите в действителност мислят как да останат в "промяната", т.е. как да участват в политическия живот на страната, под каква форма и пр. Очаква се те да се явят на вота самостоятелно - с чужда регистрация, а не заедно с "Демократична България", каквито предложения имаше отправени към тях.

Предствители на парламентарно представените сили днес не се показаха притеснени от проекта.

"ДБ има стабилна политическа идентичност и последователно поведение. Ако се появят политически проекти, които вървят в същата посока, това може да бъде само добра новина за нас. Гледаме с позитивно очакване към това и, ако сме умни, съм сигурен, че можем да очакваме много добри новини.", коментира в кулоарите съпредседателят на дясната коалиция Христо Иванов. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова отказа коментар. Преди ден обаче тя атакува начина на структурирането му - чрез опити за отцепване на червени активисти.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ - партията, атакувала персонално и Петков, и Василев от първия ден на министерстването им, пък коментира:

"Ни най-малко притеснение няма в редиците на ДПС от евентуален нов политически проект, сформиран около служебните министри. Все още сме парламентарна демокрация, нали? Поне така смята ДПС. Нека има плурализъм".

От ИТН по темата говори Филип Станев. В същия дух. В партията на Трифонов не се притеснявали "ни на йота" от нов политически субект.  Трябвало да се види ляв ли е, десен ли е.

"Твърде рано е да се коментира дали може да има партньорство помежду ни", заяви Станев.

А от ГЕРБ атакуваха, разбира се, президента.

"Политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев е опит на Румен Радев да разичисти терена от провалилите се партии на протеста и да ги замени с една нова формация, която евентуално да се опита да свърши това, което те не успяха".

Иначе и бившата управляваща партия нямала никакви притеснения от появата му.

Очаква се самите Петков и Василев утре, най-късно в петък, да обявят публично намеренията си.