"Добрата новина от съвместната ни работа с парламента е, че служебното правителство и парламентът успяхме да се споразумеем за актуализация на бюджета на държавата, на здравната каса и на общественото осигуряване.

За първи път от години се прави реална актуализация на пенсиите и възрастните хора вече са извадени от реалната граница на бедността. Успяхме да покажем недъзите на съществуващи практики по изразходване на обществени средства и начина, по който това може да става прозрачно. Икономиката е в подем." 

Това заяви премиерът Стефан Янев в Министерския съвет на среща с медиите, на която отиващото си утре служебно правителство отчете работата си. То бе назначено на 12 май 2021 г. от президента Румен Радев и е най-продължително управлявалото служебно правителство в българската история. 

Янев заяви, че в администрацията на Министерския съвет са направили две реформи - електронен документооборот и създаване на секретариат към Съвета по сигурността, който да играе и ролята на ситуационен център при кризи.  Досега обменът на документи в Министерския съвет се осъществяваше на хартия, а за кризите имаше ситуационен център само в МВнР, който отговаряше при бедствия в чужбина. 

"По отношение на външната политика демонстрирахме едновременно диалогичност към Република Северна Македония и разяснихме подробно нашата позиция пред нашите европейски партньори", добави премиерът Стефан Янев. 

Имаме още работа по Плана за възстановяване, но се надяваме скоро да бъде изпратен в Брюксел и до края на годината европейските пари да са налични в бюджета, добави още служебният премиер.

Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев отчете, че изплащането на 50 лв. към пенсиите продължи, а е приет и пакет от мерки, който осигурява по-висок доход от пенсии за всички, както и повишение на обезщетението за гледане на дете до 2-годишна възраст. Обезпечихме мярката 60 на 40, вече се изплаща помощта за отопление и е осигурен топъл обяд за бедните, добави той.  

Вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков докладва, че МВР е осигурило условия за честни избори на 11 юли. 

"МВР позволи да елиминираме криминалния вот, който съпътстваше изборите в нашата страна десетилетия наред и позволяваше да се изкривява политическата картина у нас. Не позволихме в голяма степен да се купуват гласове", каза Рашков.  

Не приемаме упрека, че сме оказвали тормоз над избиратели, като сме ги предупреждавали с протоколи - това е законоустановена норма, добави вътрешният министър по повод обвиненията на ГЕРБ, че техни активисти са профилактирани в полицейските поделения. Предупредителните протоколи са били 1653. 

Рашков заяви, че е извършил необходимите кадрови промени в МВР, включително във връзка с това, "което видя целият български народ под колоните на МС - как български полицаи се отнасят към протестиращи граждани, които изразяваха своето отношение към тогавашното правителство и към главния прокурор Иван Гешев". Провинилите се полицаи са много повече от четирима, а МВР е направило всичко възможно да прикрие насилието над журналиста Димитър Кенаров, добави вътрешният министър.

Правителството има готовност за 36 часа да разположи армейски части по границата, за да защити страната от мигранти. Вътрешният министър добави, че кабинетът работи добре със съответните служби в Турция и Гърция.

Вицепремиерът Атанас Пеканов отчете, че е надградил проекта на План за възстановяване. Европейската комисия очаква от нас да вземем и решения относно декарбонизацията. 

Фокусирахме контрола върху фирмите с големи обществени поръчки. Това доведе до два ефекта - повече пари в хазната, а бизнесът и хората вече работят по-спокойно. Това заяви министър Асен Василев. Ръстът от 10% е безпрецедентен. Заделихме пари и за пенсионери, и за бизнес, култура, здраве, без това да натоварва страната с допълнителен дълг. Както се казва в поговорката - и вълкът сит, и агнето цяло. Здраво работиха фирмите, подчерта министърът. Раздадохме 385 кредита за 400 млн. по програмата, продължи изплащането на мярката 60 на 40. Благодарение на структурните промени в митниници и НАП около 2 млрд. ще влязат до края на годината. Въведохме контрол в пътното строителство - открихме недобри практики и ги поправихме, основно поръчки без конкурс. 

Кирил Петков и Асен Василев. Снимка архив

Министър Кирил Петков употреби на няколко пъти думата "отбор". И започна с "благодаря на отбора". Той подчерта големия икономически растеж и особено ефекта от 2,5 млрд. по програмата "Възстановяване". Вкарахме много инвестиции - в Ловеч завод за електромибили, търговските ни представители по света псе представиха отлично. Бяхме координатор на форума "Три морета". Водим преговори с Гугъл и Амазон, изтъкна още Петков.

Министърът обърна голямо внимание на програмата "Община без корупция" - инвеститорите да работят и да комуникират директно с местниште ръководства. "12 общини вече искат да се включат.", похвали се той.  Сред успехите си Петков се спря и на спрения проект "София тех парк" за 190 млн. без поръчка и конкурс. "Много направихме и във ВМЗ-Сопот заедно с работниците и профсъюзите", каза още икономическия министър в служебното правителство. Вече съм убеден, че когато има има честен отбор, който не се се страхув, може да се постигне много, завърши отчета си Петков.
Образователният министър Денков, под влияние на първия звънец днес, изтъкна колко е важно, че първият учебен ден е бил присъствен и си пожела така да е цялата година. Той благодари на екипа си и обеща специална пресконференция, на която да се отчете. 

Янев също благодари на всички министри от кабинета си. "По моя оценка правителството даде импулс, че България може да бъде по-добра и другият парламент да излъчи правителство. Следващите месеци няма да се лесни, но с мобилизация ще продължим в тази посока.", каза Стефан Янев.

Попитан дали ако отново е на поста, би одобрил въвеждане на задължително ваксиниране, служебният премиер отбеляза:

"Мисля, че вземането на такъв тип ваксинация е сериозно и тежко решение, което граничи с дискриминация на права и свободи на гражданите. Когато сме подминали възрастта 18 години, можем да вземаме самостоятелни решения. Всеки може да вземе решение за себе си."

Той призна, че подобни решение не са лесни и би се надявал следващият екип да намери по-добри.

Правосъдният министър Янаки Стоилов пък обясни какво логистично ще се случи с Бюрото за защита на свидетелите, като подчерта, че институцията не е "разформирована", и че ще говори с главния прокурор, за да се осъществи безпроблемно преминаването му под опеката на правосъдното министерство.

На въпрос от сайта ПИК дали е възможно да заеме поста на Янев, Кирил Петков отбеляза:

"Принципната позиция, която сме заели е, че докато сме служебни министри, ще работим само в това си качество. Няма да си сменим мнението за лични цели. Единственото изказване е по настоящата тема. Не само това – имах възможността да прочета доста заглавият от Вашата медия, които бяха лъжовни. Утре ще е предаването и назначаването на новия служебен кабинет. Утре ще сме много прозрачни и ще ви информираме за следващите стъпки."

Вътрешният министър Бойко Рашков пък коментира случай по старото разследване с бившия земеделски министър Мирослав Найденов и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той изтъкна как прокуратурата крие делото при искане от страна на ГД "Национална полиция", и обеща да даде още подобни примери "на по-късен етап".