Китайската компания Xiaomi наскоро стана първа сред производителите на смартфони в света и видно се опитва да бетонира положението си - дори с контраатака срещу Apple, която снощи представи новия си iPhone 13. Xiaomi пък отговори с кратко видео и съобщение за Xiaomi Smart Glasses - засега само концептуално устройство.

Новите умни очила комбинират система със сензори, камера и независим смартфон с обикновени очила, които поне на кадрите от компанията едва забележимо се отличават от стандартна модерна рамка.

Това става с помощта на технологията MicroLED, която освен че е по-издръжлива и дълголетна, заема изключително малко място - 2,4 на 2,02 мм, или "колкото зърно ориз", както рекламират китайците. Дисплеят е монохромен и това, заедно с размера, позволява рекордна яркост - до 2 млн. нита, при това на всеки отделен пиксел. 

Това е дисплеят на очилата.

За да не пострада окото ни и да получим пълноценен дисплей на стъклото, светлинните лъчи се насочват прецизно през лещите на очилата, в които има микроскопична структура от оптични вълноводи. 

На екрана ще имаме базови функции - да се обадим, да четем съобщения и нотификации, да навигираме с GPS карта, да правим снимки и да въвеждам текст директно през очите си. Това се следи от множество сензори, които анализират движенията на очите ни. Устройството ще може да си "партнира" със смартфон, но да работи и напълно самостоятелно.

Камерата е 5 мегапиксела, и чрез нея ще може да се налага например автоматичен превод чрез "добавена" реалност. Подобни функции има в смартфоните за години, като друга опция са програми за мерене (на помещения, размери и разстояния), както и разнообразни игри, като известната Pokemon Go.

Продуктът е за момента само концептуален - не се споменава дата на излизане или цена. Но от Xiaomi и преди са пускали продукт по този маниер, който в крайна сметка е излизал.

Рискът е голям заради последния опит за наистина "умни" очила - Google Glass от преди 6 години. Те се провалиха по редица причини, сред които твърде натрапващия се технологичен вид и притесненията за сигурността. От Xiaomi Smart Glasses може да са решили първия проблем, но засега няма индикация как са решили втория. На някои пазари обаче вторият вече е държавна политика - например родината на компанията.

Ето и видеото на Xiaomi: