Докато от президентството пазят в дълбока тайна състава на новото служебно првителство, а министрите на икономиката и финансите - Кирил Петков и Асен Василев отговарят уклончиво на въпросите ще влязат ли в състава му - разбирай, готвят ли политически проект за явяване на парламентарния вот, от самото Министерство на финансите нарушиха "омертата". Тази вечер от пресслужбата на ведомството пристигна съобщение до медиите, в което се казва буквално:

"В Министерството на финансите ще се проведе церемонията по предаване на поста от министър Асен Василев на новия служебен министър на финансите. Двамата ще направят изявления за медиите.

Церемонията се предвижда да започне в 10.00 часа в Приемна 3 на Министерството на финансите, вход от ул. "Славянска".

Така поне една от "тайните" вече е разбулена - Василев няма да влезе в състава на новия Министерски съвет.

Както Клуб Z писа, за финансист номер едно гласят Валери Белчев - член на управителния съвет на Фонда на фондовете, кадър на Българската банка за развитие и също харвардски възпитаник.

За мястото на Кирил Петков се спряга Даниела Везиева, която бе заместник-министър на икономиката на Реформаторския блок по време на правителството "Борисов-2", когато ГЕРБ бе в коалиция с РБ. 

Рокада се очаква да има и в Министерство на туризма. Припомняме, че редица браншови организации периодично искаха оставката на министър Стела Балтова. За такава се говори и в Министерство на транспорта, където в момента титуляр е Георги Тодоров. За мястото му се спряга Христо Алексиев - който бе номинацията на "Има такъв народ" за същия пост в проектоправителството "Николай Василев", което остана на ниво изчитане на имена от лидера Станислав Трифонов. Алексиев бе министър на транспорта и в първото служебно правителство на Радев.

Иначе Радев започна срещите си с министрите още вчера. На "Дондуков" 2 бяха засечени екоминистърът Асен Личев, образователният Николай Денков, регионалният Виолета Комитова, енергийният Андрей Живков, на културата Велислав Минеков, военният Георги Панайотов и външният Светлан Стоев. За тях се твърди, че остават и в следващия кабинет, въпреки че непотвърдени слухове изключват Минеков и Комитова. Не се предвижда смяна и на вицепремиерите Атанас Пеканов и Бойко Рашков.