Една от най-строго пазените тайни в държавата се оказа съставът на следващия служебен кабинет. Макар да трябва да стане известен на 16 септември, когато президентът ще издаде указ за назначаването му – тоест след около по-малко от 40 часа. Оказа се, че дори и част от сегашния състав на правителството все още не е наясно ще получи ли покана за следващото.

Но най-показателно в случая би било дали министърът на икономиката Кирил Петков, както и този на финансите – Асен Василев, ще запазят постовете си. Показателно – заради бродещия от месец "повече от слух" - че двамата влизат в активната политика. И днес завесата бе повдигната от Петков: "Точно в момента го обсъждаме - как да го направим, в каква структура, в какво време; дали това е най-добрият вариант в момента - да продължим като служебни министри, или да направим нещо извън това".

Но ето как се развиха събитията:

Самият Румен Радев днес не пожела да коментира персонални промени. Пред журналисти на професионалния празник на огнеборците заяви само:

"Няма да има промяна в политиката. За мен е важно, че няма да има промяна в политиката. Укрепването на държавността за мен остава основен приоритет".

С което обаче не отрече че няма да има промяна и на лица от сегашния Министерски съвет. "За кадрите - заповядайте на 16 септември, когато ще представя състава". Такъв бе отговорът му и на въпроса за смяна на премиера Стефан Янев. Неотдавна, в интервю за Нова тв Янев заяви, че би гласувал за проект на лица като Петков и Василев и дори би влязъл в редиците му. Което, според източници на Клуб Z е породило напрежение на "Дондуков" 2.

И днес Радев направи реверанс към БСП - на фона на подновените от снощи атаки от страна на партията, издигнала го за първия му мандат. Левицата взе решение на пленум още през април да подкрепи кандидат-президентската двойка Радев-Йотова за още един мандат, но вчера лидерката Корнелия Нинова изненадващо обяви: в партията ще започне процес по номинации, след което ще има решение на пленума. С други думи - може да издигне и собствена номинация. "Всеки е свободен да прави партийни и политически проекти, но заради честността в политиката, това не бива да се прави с ресурса на служебния кабинет. Да не се прави на гърба на други партии. Бъди смел, излез и се състезавай. Имаме информация от наши структури, че хора уговарят наши членове да подкрепят един такъв бъдещ проект", заяви Нинова.

А в отговор днес президентът посочи:

"Продължавам да подкрепям ценности, а не партии. Ще продължавам да подкрепям ценностите, които изповядват хиляди български социалисти - свобода, солидарност, справедливост".

На този фон още вчера самият Кирил Петков, който заедно с Василев се озова в Раднево за среща със синдикатите на мините, обяви, че все още не е разговарял с президента за влизане в следващия служебен кабинет. "Докато сме служебни министри, ще си вършим работата като такива", заяви той. Двамата отказаха повече коментари по темата.

Ще бъдем част от промяната

Днес Петков се оказа и в Благоевград - за среща с кмета Илко Стоянов ("Има такъв народ"), след която среща градончалникът похвали министъра колко ползотворна била и говори за просперитета на общината вследствие от нея. За връзката между студентите в общината и бизнеса говори и Петков, но неизбежно му се наложи да отговаря на въпроси за политическото си бъдеще.

"Това знам, че е тема. Не искам и си държа на думата - докато съм служебен министър няма да говоря за политическо бъдеще".

"С най-голямо удоволствие ще ви кажа своите планове в четвъртък. Два дена са си два дена".

Но все пак Петков най-сетне призна:

"Аз с президента съм имал много положителни разговори. Моята гледна точка, за което наистина трябва да вземем това решение заедно с Асен Василев, е как да продължим промяната по най-ефективния начин. И това в момента го обмисляме. Обещавам ви, че..., както казах - до 36 часа. Това ни е идеята - че със сигурност ще бъдем част от промяната. Имаме енергия за това, аз съм го казвал. Вярваме, че България може да се промени много бързо, ако се правят правилните стъпки. Коя е най-ефективната част да бъдем част от промяната - точно в момента го обсъждаме - как да го направим, в каква структура, в какво време; дали това е най-добрият вариант в момента - да продължим като служебни министри, или да направим нещо извън това. Финализираме последните ни стъпки, имаме идеи. Много ни е важно, докато сме служебни министри, да сме аполитични."

Министърът отрече категорично срещите, които провежда в страната, в т.ч. в Благоевград днес, да са част от пиар на новия проект.

Не така смятат негови колеги на "Дондуков" 1, с които Клуб Z неофициално разговаря. Според тях Петков и Василев вече са в предизборна кампания. Признават обаче, че не знаят какви са конкретните им политически намерения, като според някои министри финансист номер едно ще остане в състава на следващия служебен кабинет, за да подготви бюджета за 2022 г., процедурата за което започва през октомври. Кирил Петков обаче щял да излезе от правителството още в четвъртък.

Иначе днес се оказа и че вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков също още не знае ще влезе ли в състава на новото служебно правителство. Но отрече да става част от проекта на Василев и Петков (ако такъв изобщо има).