На предстоящия вот "2 в 1" - президентски и парламентарен, се очаква избирателната активност да е по-висока от тази на изборите през юли.

Два месеца преди изборите нагласите сочат като победител партия ГЕРБ, която взема 22,6 на сто от гласовете.

Това показват данните от последното проучване, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и „Маркет линкс“.

„Но влизането на политическата формация на Кирил Петков и Асен Василев в политическия живот има потенциал да размести пластовете. Те се появяват директно с резултат 10-11%, което им отрежда четвърта позиция“, отбеляза Добромир Живков от „Маркет линкс“.

БСП е на втора позиция (14,5 на сто), но разликите с ИТН (13,5 на сто), ДБ (11,9%) и "Продължаваме промяната" (10,8 на сто) са в рамките на статистическите отклонения.

„При ДПС ресурсът е установен – техният електорат не скача и не пада под определен процент. ПП успява да отнеме електорат от всички останали, особено от ИТН, от ДБ и ИБГНИ. Също и такива, които не са гласували на миналите избори“, каза още Живков.

Малко под границата под 4% засега остават „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Възраждане“.

„Очакваме малко по-висока мобилизация за гласуване и от гледна точка на това, че ще имаме уникално явление в нашата демократична история – гласуване „2 в 1“.Очакваме това да повлияе в позитивна посока на избирателната активност.

Има и един контрааргумент – усещането, че за президентските избори към настоящия момент липсват алтернативни кандидатури на тази на Румен Радев. Малко изглеждат предизвестени като резултат тези президентски избори. Това може да има известен обратен ефект“, прогнозира още Живков.

Най-силна изглежда към момента мобилизацията в електората на ГЕРБ, но тя най-вероятно е стигнала и тавана си.

„Това става чрез противопоставяне на президента и на служебното правителство и на новите партии в последните два парламента. До момента привържениците на ГЕРБ изглеждат мобилизирани на пределна степен, вероятно няма да може да покачи този резултат“, смята социологът.

Той уточни, че „Демократична България“ (ДБ) също е с много висок процент на мобилизация, но изненадващо има разколебаване сред избирателите на БСП и ДПС.

"Логично е „Продължаваме промяната“ (ПП) като една нова формация на политическата сцена в този момент да има ниска мобилизация. Същите нива отчитахме за „Има такъв народ“ (ИТН) преди април, но видяхме после висока степен на мобилизация“, уточни Живков.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от бТВ и „Маркет линкс“, проведено сред 1076 лица над 18 г. в страната в периода 14–20 септември по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.