Може да се очаква най-голямо преливане на гласове от "Има такъв народ" към "Продължаваме промяната" на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Това обяви пред БНР днес преподавателят по антропология в Нов български университет доц. Васил Гарнизов.

Според него със самата си поява от "Продължаваме промяната" заявяват, че играта се променя. 

„Те се опират на фигурата на президента Румен Радев и се опитват да извадят нови лица, но дали имат организация“, попита Гарнизов. 

Доц. Гарнизов смята, че около възникването на новата политическа формация има много неизвестни, на които се отговаря с различни намеци:

"Единият от намеците е, че "Продължаваме промяната" е създадена с благословията и донякъде с организационната подкрепа на президента. Целта е да прибере меки периферии, които трудно биха припознали Радев за преизбиране - една лява периферия, която се разбягва, и една дясна периферия, по-скоро центристки хора, които нямат много трайна политическа привързаност и не показват, че политическата лоялност им е основна ценност. Самата конструкция на партията подсказва, че тя е създадена като нещо, което трябва да прибавя гарнитура към избирателите на президента Радев. Никой няма в прав текст да каже, че президентът им е поръчал да направят партия, нито Радев ще каже, че е пратил тези момчета да му събират рехав електорат. Това в политиката не се казва, но се подсказва".

Доц. Гарнизов анализира и станалия напоследък популярен израз "постигане на леви цели с десни инструменти" като политическо заклинание, което казва: "Ние прибираме всякакви политически интереси".

Според него бившите служебни министри са получили от президента „трибуна и видимост“.

„Получиха подкрепа както от Румен Радев, така и от Стефан Янев за много непопулярни действия - примерно всичко онова, което се случи в ББР. Такива действия не бяха по силите нито на финансовия, нито на икономическия министър. За такива действия се иска много солиден политически гръб и това е политическият гръб на премиера и на президента", каза антропологът.

Той смята, че има основание тезата, че в следващия парламент президентът ще има една група, която е по-пряко свързана с него:

"Това може да доведе до много последици. ... Ако те не са първа или втора политическа сила, това означава, че няма да има съмнение на кого ще бъде даден третият мандат".

Доц. Васил Гарнизов подчерта, че по темата за Русия новата формация на Петков и Василев е в доста неловко положение:

"Те може и да се окаже, че прибързано заявиха, че подкрепят Радев за втори мандат. По темата Русия има една дълбоко прикрита рана, по която никой не взема отношение. Тя не е само в политическите изяви на президента в защита на Русия, тя е и в нежеланието на служебното правителство и на президента Радев да повдигнат наметалото и да видят какво се случва в енергетиката".

Гарнизов подчерта, че като финансов министър Асен Василев не е пипнал „най-голямата язва“ - енергетиката, а това задължава "Демократична България" да издигне свой кандидат за президент:

"Президентският дебат, ще създаде голямата рамка, която може да потопи някои от играчите на парламентарните избори, но може и да ги направи да изпъкнат. Тази ситуация е и шанс, и заплаха за "Демократична България". Шанс, защото никоя от другите протестни партии няма да издигне свой кандидат за президент". 

По думите му трябва да има политически дебат, в който някой остро да постави неудобните въпроси към Румен Радев.