Напусна ни именитият български сценарист и режисьор Христо Ганев, автор на емблематични филми като „А бяхме млади“, „Голямото нощно къпане“, „Животът си тече тихо“, „Нощем по покривите“ и др., създадени в творческо партньорство с режисьорката Бинка Желязкова, с която създават още много ленти. Основател на в. "Стършел", съобщи Министерството на културата.

Творец със силен и борбен характер, ярка личност с позиция по острите въпроси на деня, учител по доблест в изкуството, който остави безценно наследство в златната съкровищница в българското кино, Христо Ганев допринесе изключително не само за художественото, а преди всичко за духовното и гражданското развитие на българското филмово изкуство, както и за неговото международно признание. Неговото верую в изкуството бе, че не винаги касовият успех означава и творчески успех.

Изтъкнатият български сценарист Христо Ганев е носител на редица отличия, сред които престижната награда „Св. Паисий Хилендарски”, учредена с Постановление на Министерски съвет от 28 юли 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Носител е и на най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век“.

Министерството на културата изказва искрени съболезнования на семейството и близките на големия творец. Дълбок поклон!