След оспорваните неделни избори в Германия, които не излъчиха категоричен победител, но донесоха най-лошия резултат за християндемократите и поставиха началото на раздялата с канцлерката Ангела Меркел, водеща за западните издания е темата за бъдещото управление в първата по сила икономика в Европа.

Френският в. „Монд“ отбелязва в редакционна статия, че макар гласоподавателите да не са дали категорично мнозинство на никоя партия, те са гласували в полза на европейската интеграция. А продължителна нестабилност след изборите не е в интерес на никого.

Двете партии, доминирали в германския политически пейзаж след войната, вече няма да могат да управляват в „голяма коалиция“, както беше напоследък. Както и в други европейски държави, разпиляването на гласове предизвиква трус в германската политическа система, пише „Монд“. Това налага съставянето на трипартийна коалиция - формула, която вече е тествана на равнище провинции, но никога на федерално ниво, се казва в редакционната статия.

Съюз между социалдемократите, „Зелените“ и либералните свободни демократи изглежда най-логичен, смята френското издание. Но християндемократите също претендират за властта и ще се опитат да съставят коалиция със „Зелените“ и либералите, прогнозира „Монд“.

Макар че резултатът от вота в неделя изглежда неясен, той изпраща две ясни послания. От една страна, германците гласуваха центристки и най-много гласове отидоха при партии с умерени програми, а крайнодясната „Алтернатива за Германия“ и радикалната левица „Левите“ бяха санкционирани. Показателно е също, че изчерпването на двете досегашни управляващи партии не доведе до протестен или популистки вот.

В. „Монд“ посочва, че предизборните акценти в Германия върху имиграцията, където нямаше никакви противоречия, дебатите за климатичния преход и минималната работна заплата дават теми за размисъл на страничния наблюдател. Въпросът за Европа не беше сред тези, които приковаха вниманието на германските избиратели, но и четирите партии, заели първите места, се обявиха за укрепване на европейската интеграция.

Германия остава закотвена в Европа

Британският в. „Гардиън“ пише, че без Меркел „Европа губи своя морален компас“. Каквато и форма да приеме бъдещата управляваща коалиция, германската демокрация след Меркел ще остане непоклатима, а Германия ще остане закотвена в Европа, прогнозира вестникът.

За Европа, както и за размирния и угрижен свят обаче, оттеглянето на Меркел е загуба на успокоителен маяк, смята авторката на статията в „Гардиън“. Тя изтъква, че днес Меркел олицетворява нещо повече от Германия, тя олицетворява Европа. Тя е поп икона, проникнала в съзнанието ни подобно на песен. С лика се продават керамични чаши, фланелки и дори сокоизтисквачки.

Ангела Меркел беше вчера на годишния прием на Конференцията на епископите в Германия. Снимка АП / БТА

Но нейният възход и дълголетие си остават загадка, анализира „Гардиън“. Как успя тази жена, толкова странно безразлична към капаните на властта, да поеме партия, ръководена в продължение на половин век от консервативни мъже, и след това да бъде избирана четири пъти подред, за да води една от световните сили? Как успя да стане такъв модел за подражание, че един германски ученик веднъж невинно да й зададе въпроса: „Може ли момче също да стане канцлер?“, пита риторично авторката на "Гардиън".