Изборите в Германия приключиха, но последствията за партиите в страната тепърва стават ясни. Расте натискът върху лидера на християн-демократите Армин Лашет да подаде оставка, а баварският Християн-социален съюз спекулира с възможността баварският премиер Маркус Зьодер да поведе паралелни преговори за съставяне на коалиция и при успех той да бъде излъчен за канцлер.

Изборите в Германия бяха спечелени от социалдемократическата партия и нейният кандидат за канцлер Олаф Шолц. Все още обаче не е ясно как ще изглежда бъдещето управление на страната. Всичко зависи от подкрепата на третата и четвъртата партия в бъдещия Бундестаг – Зелените и либералната Свободно-демократическа партия. Олашф Шолц вече обяви, че започва веднага преговори с тях.

Двете партии се показаха отворени за коалиция със социалдемократите още преди изборите, така че това е и най-вероятният състав на бъдещето управление. В същото време обаче за паралелни преговори със зелените и либералите се подготвят и консерваторите от ХДС/ХСС. Ако Шолц не успее да убеди те да му станат партньори, има вероятност консерваторите да получат своя шанс да правят кабинет, въпреки че де факто загубиха вота.

Сред коалиционните партньори ХДС и ХСС обаче споровете за вината за голямат азагуба се задълбочават. Баварският ХСС лансира идеята евентуални преговори за правителство при провал на Шолц да бъдат водени от техния лидер Зьодер, а не от Армин Лашет. Призивите за оставка към Армин Лашет стават също все по-отявлени. Няма краен срок за приключване на преговорите, така че всички очакват те да се проточат до декември и дори януари. Дотогав всякакви изненади остават възможни.