Вече втора година Европейската комисия не назначава ръководител на постоянното си представителство в София в съмнително проточил се конкурс, чиято процедура изглежда подозрително непрозрачна според участвали в нея.

Предишният постоянен представител на Комисията у нас Огнян Златев премина на същата длъжност в Загреб на 1 юли 2019 г. В момента представителството се ръководи от временно изпълняващия длъжността Цветан Кюланов.

Конкурс за нея Комисията обяви през декември 2019 г., като преди това отмени друг вътрешен конкурс, на който можеха да се явяват само кадри от европейските институции. Две важни изисквания към кандидатите бяха те да имат поне 15 години трудов стаж и поне четири години мениджърски опит,  което значи да са управлявали хора и парѝ.

По сведения на Клуб Z от участник в конкурса кандидатите на първия му етап са били 48, като десетима от тях са преминали успешно писмената част и са били поканени на предселекционни интервюта. Те са се състояли между края на май и началото на юли миналата година. Участникът говорѝ под условие за анонимност заради чувствителността на темата.

Кандидатът изрази изненада, че след различните етапи е трябвало да търси мотивите за класирането си по телефона от ръководителя на конкурсната комисия, а не в писмена форма. 

„Всякаква обосновка трябваше да получа не  в писмен вид, а по телефона - каза източникът. - Разбрах, че класирането ми не зависи от моите качества. Абсолютно липсваше прозрачност, нямаше никакви обективни критерии“.

"Засега няма какво ново да кажем по въпроса", отговориха днес от Европейската комисия на запитване на Клуб Z по темата.

„Процедурата продължава в съответствие с приложимите правила. Комисията не коментира продължаващи процедури“, каза по-късно източник от Комисията пожелал анонимност. Той добави, че не знае кога конкурсът ще приключи.

Ръководителят на представителството на Европейската комисия представлява нейните главни „очи и уши“ в съответната държава членка. 

„Този човек е тук, за да бъде източник на информация, която дори не се говори по телефона“, каза през Клуб Z друг участник в конкурса. 

Освен „очи и уши“, евентуалният представител на ЕК е и „гласът“ на председателя на Комисията, което поставя изискване за висок публичен профил на потенциалните кандидати. Източници на Клуб Z споделиха опасения за интерес към процедурата на враждуващи медийни групи в страната.

Номинираният за поста формално не се нуждае от агреман (т.е. съгласие) от властите на приемащата страна, но неформалната и утвърдена от години практика е Комисията да съгласува избрания от нея кандидат с правителството и с комисаря на държавата  членка.

Оттук политическата нестабилност у нас през миналата и тази година вероятно може да обясни защо Брюксел бави решението си. 

По информация на Клуб Z сред фаворитите за длъжността в необявеното още класиране са Гергана Паси, президент на „Паневропа България“ и бивш министър по европейските въпроси и Илин Станев, бивш журналист от в. „Капитал“, а в момента политически съветник в представителството на Европейската комисия в София. В разговори с Клуб Z първата отказа коментар, а вторият отрече информацията.