Частично бедствено положение е обявено в oбщина Каварна заради заседналия на 20 септември 2021 г. моторен кораб Vera Su. Заповедта на кмета Елена Балтаджиева е и предвид съществуваща опасност за екипажа и настъпване на значителни неблагоприятни последици за околната среда, съобщи Нова тв.

Частичното бедствено положение влиза в сила от 17.00 часа днес и се въвежда за срок от 7 дни.

Със заповедта се определят следните мерки за овладяване на бедствието:

1. Предприемане на превантивни мерки за извеждане на екипажа на м/к Vera Su при поискване от капитана на кораба;

2. При необходимост подсигуряване на медицинска помощ.

3. Обезпечаване на карантинираните лица с подслон и храна.

4. Организиране и изпълнение на превантивни мерки за недопускане замърсяване на околната среда в района на НАР „Яйлата“ и защитена местност „Яйлата“. Прекратява се достъпът до НАР „Яйлата“ с изключение на лицата, свързани с изпълнение на мерките.

По-рано днес по решение на вътрешния министър Бойко Рашков бе проведна междувемосдтвена среща в МВР.

Служебните министри на екологията, транспорта,  земеделието и отбраната - Асен  Личев, Георги Тодоров, проф. д-р Христо Бозуков, Георги Панайотов,  зам.-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев и директорът на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов участваха в работната среща в МВР. 

Тема е била ситуацията със заседналия кораб с опасен товар край Камен  бряг. С цел намаляване на потенциалните рискове и освобождаването на плавателния съд е създаден координационен щаб в областната управа  в Добрич и бе изготвен план за действие, съобщават от МВР.

Сред набелязаните мерки е непрекъснато наблюдение с дронове на обстановката през светлата част на денонощието;  при необходимост готовност за извеждане на екипажа до 30 минути; при успокояване на вятъра и вълнението (което към 13.30 часа днес е било 4 бала на вълнението и вятъра) - предприемане на действия за разтоварване на кораба и издърпването му в дълбоки води навътре в морето.

Сред най-неотожните действия са обсъдени: укрепване на кораба с допълнителни котви, за да се предотврати увреждането му в скалната маса; непрекъснат териториален мониторинг в радиус от 1 км около плавателния съд, както и ежедневно наблюдение на състава на морската вода в района.

Относно вчерашните облитания на ВВС с хеликоптер и планове за разтоварване на кораба по въздух...

"... Изводът на този етап е, че предвид скалистия релеф на брега подобен подход не е безопасен и рискован."

В процес на изготвяне е план за безопасно извеждане на кораба с наличните ресурси, като същевременно се водят и разговори с три компании за морско спасяване, казва се още в съобщението.

"Министърът на околната среда и водите съобщи, че дейността на ИА „Морска администрация“ е обект на прокуратурата."