„Неочакваното военно изостряне по границата между Азербайджан и Иран през последните дни“, коментира днес руският в. "Известия", цитиран от БТА.

Руското издание отбелязва, че освен войнствени изявления от Техеран се е стигнало и до прехвърляне на ирански войски на север, към съседната страна.

Иран не крие, че прехвърля войски там. Напротив, командващият сухопътните сили от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция бригаден генерал Мохамад Пакпур обясни причината:

„Няма да търпим в съседство присъствие на Израел.“

На пръв поглед Израел няма нищо общо тук - стотици километри и няколко държави го делят от Азербайджан, посочва "Известия". Азербайджан обаче поддържа дългогодишни връзки с Израел, пояснява военният експерт Юрий Лямин. По време на миналогодишната война с Армения за Нагорни Карабах азербайджанските войски активно използваха израелски дронове, ракети, противотанкови комплекси и други оръжия, напомня той.

Според експерти ударните дронове са допринесли много за победата на Азербайджан. Баку обаче имаше далеч по-малко от прочутите турски апарати „Байрактар“, отколкото израелски. Азербайджанските военни притежаваха общо към 120 дрона и над 400 баражиращи боеприпаси (патрулиращи по въздушен маршрут с цел защита на обекти от авиация на противника). А всички баражиращи боеприпаси и дронове камикадзета бяха израелско производство.

Дронове на парад на азербайджанската армия в Баку на 10 декември 2020 г. Снимка Bmpd.livejournal.com

Масовите покупки явно са били резултат от военно-политически договорености. Израел не продава най-модерни оръжия на първия срещнат, камо ли на приятели на Иран, изтъква „Известия“.

Освен това Азербайджан доставя много петрол на Израел, в страната работят израелски компании. Има и данни, че израелските служби водят тайни операции срещу Иран, включително през азербайджанска територия. Поне Иран е отправял такива обвинения, продължава Лямин.

Това е сериозен аргумент за Техеран, който фактически е в състояние на война с Израел, коментира вестникът. Според него Иран се страхува Израел да не създаде преден пост в Северен Иран, а покрай това - и разузнавателна база, от която да провежда операции като тази, при която бе убит легендарният ирански генерал Касем Солеймани. Предполага се, че той е бил убит в Ирак с помощта на американски дрон. Техеран обаче твърди, че Израел също е замесен.

Азербайджанско-израелските връзки постоянно дразнят Иран и го държат нащрек. Затова с оглед на продължаващата словесна престрелка между Баку и Техеран изявлението на генерал Пакпур, както и придвижването на войските, съвсем не бе изненада, заключава руският военен експерт.

Иран започна учения по границите с Армения и Азербайджан

Въоръжените сили на Иран започнаха тази сутрин учение под наслов „Покорители на Хайбар“ в северозападните региони на страната близо до границите с Армения и Азербайджан. Това съобщи агенция ИРНА, цитирана от ТАСС.

В маневрите участват бронетанкови части, артилерия, дронове и радиолокационна техника, подкрепяни с огън от хеликоптери. Учението се провежда с цел повишаване на бойната готовност на подразделенията от региона, заяви командващият иранските сухопътни войски генерал Киюмарс Хейдари.

Снимка АП / БТА
Снимка АП / БТА

 

Маневрите започнаха на фона на взаимни критични изявления от страна на Иран и на Азербайджан.

Във вторник говорител на иранското външно министерство заяви, че учението край границата с Азербайджан „има връзка с въпроса за суверенитета и се осъществява в интерес на стабилността и спокойствието на целия регион“.

Снимка АП / БТА

 

В понеделник азербайджанският президент Илхам Алиев заяви пред Анадолската агенция, че Азербайджан е взел мерки да прекрати влизането на ирански камиони в Нагорни Карабах, тъй като Баку смята тези действия за незаконни и неведнъж е изразявал недоволство по този повод пред Техеран. Освен това Алиев изрази безпокойство във връзка с военните маневри на Иран по азербайджанската граница.

Посланикът на Техеран в Баку Абас Мусауи отбеляза, че маневрите са планирани предварително, и увери, че те не заплашват Азербайджан.