Преиздаването на скъпарски бокс сет - луксозна колекция с какви ли не глезотии, от "Черния албум" на Metallica (1991) може би е ретросъбитието на годината в метъла. Поне за носталгиците - със сигурност!

Затова и чест от него е "гурме" за тях - видео от домашните филмчета на Рос Халфин. Къде другаде ще видите Джеймс като истински "русал" как се плацика по черни гащи в Австралия?!

Тези кадри включват пътуване по света на легендарния фотограф заедно със санфранциската четворка. Включително и в "онази" Москва - от септември 1991 г., едва мъчеща се да се отърси след 70 и повече години комунизъм.

Има я самата фотосесия за обложката на албума, който в крайна сметка представлява... чисто черно, с едва загатната змия.

Кадрите определено са за носталгици. А енергията на бандата - от самата зора на 1990-те изобщо не подлежи на коментар.

Що се отнася до преиздаването 30 години по късно - хич и да не броим привличането на невероятна плеяда суперзвезди, които пеят вътре, Metallica отново помете "Билборд". Макар и може би поостаряла, поуморена, но... със сигурност турила някоя и друга кинта повече в сметките.

Ако пък сте пропуснали да си купите тази мега яка колекция - чухте как Дейв Геън от Depeche Mode изпълнява Sad But True, нали?