Димитър Бербатов говори за Борислав Михайлов, Венцеслав Стефанов, сегашното управление на футбола, националния отбор и своята програма в обширно интервю за Sportal.bg.

Идния вторник е конгресът на БФС, на който Бербо излиза срещу сегашния шеф Борислав Михайлов. Медията вече даде думата и на някои от другите кандидати за президентския пост - общо шестима.

Бербатов получи и доста неудобни въпроси, като например вижда ли грешка в избора на стадион "Българска армия" за лятната предизборна среща със софийските клубове - така е осуетено присъствие на хора от "Левски". Обясни, че няколко пъти поискал стадион "Васил Левски", но не получил отговор, така се насочил към Армията.

Все пак представители от щаба му са имали разговор с "Левски". А бившият №9 обяви какво е казал на ЦСКА-София - ако ще искат нещо от него в бъдеще, да не издигат кандидатурата му. Бербатов допусна, че тонът му на въпросните срещи из страната може и да не е бил винаги най-подходящият, но той е такъв - така се държи. Не е от високомерие, както обясни. Освен това искал да провокира клубовете, да ги събуди.

Също така фактът, че не е приятел с повечето футболни хора, за Бербатов е положителен, тъй като ще бъде безпристрастен шеф.

С кого ще управлява Бербатов, ако спечели вота?

"Те (Стилиян Петров и Мартин Петров, бел. ред.) ще помогнат много повече от сегашните хора в Изпълкома. Мартин и Стилиян трябва да бъдат там. Стилиян има международни контакти. Мартин може да се прибера и да живее тук. Вече живеем в модерни времена и ако някой не може да дойде на Изпълкома, може да се включи със Zoom. Трябва да се предвижваме в крак с всички други федерации. Трябва да надграждаме и да го пречупим през нашата, българската гледна точка.

Освен Петър Величков никой друг не може да влезе от сегашния Изпълком. В Изпълкома трябва да има хора, които са свързани с футболните среди. Това е нашият процес, който е много труден, тъй като трябва да подбера правилните хора, които да отговарят на моралните ми ценности. Всеки да може да предлага идеи мнения и след това аз си нося отговорността. Ще има и бизнесмени в Изпълкома."

Защо се кандидатира?

"Аз се кандидатирах, когато нямаше президент. На следващия ден той (Борислав Михайлов, бел. ред.) се завърна, а това беше ясен знак, че той не иска да напусне този пост. Важните неща обаче са как ще се проведе конгреса. Хората могат да видят какво предлагаме ние. Искаме да стане честна битка, а не както стана през 2018 г. Тогава и журнаристите не бяхте допуснати в залата, а това трябва да ви обижда, да ви кара сега да не го допуснете. Ние не искаме нещо специално, искаме нещата да се случат по правилния начин.

Човек се променя. Хората си мислят, че съм същият човек, но аз се развивам. Дойде и този момент да се нагърбя с тази задача. Имам много пътища, по които мога да тръгна, но в моята глава винаги е победата. Позитивно сме настроени и знаем, че ако конгресът е точен и ясен, ние ще победим. Ние сме тук, за да поведем българския футбол към едно ново начало.

Ежедневието сигурно ще ми е още по-натоварено. Но това е кауза. Димитър Бербатов да се откаже? Тук хората не познават моят инат какъв е. Не знаят, когато реша нещо, как се боря за него. Не се поддавам на емоции, преценям кога да ги пусна и как да работят за мен. Ако съм решил да не се занимавам, щях да си кажа, че това не е за мен. Тук е кауза, не можем да предадем българския футбол. Тук е битка и мач - ако се случи по честния начин, ще стисна ръката, че си по-добър. Ако не е по честния начин, не мога да го приема.

Докарахме ги докрай нещата - 12 октомври. Извървяхме, спечелихме и загубихме някакви битки. Никой не вярваше, че това ще се случи, опонентите може би не са били подготовени, не са обикаляли градовете и селата. И са си казвали, че няма да успеем, но ето - докарахме нещата до конгрес, който клубовете искаха. Виждаме всички какво се случва, всички скандали. Онзи ден казах, че са взели кредит 5 милиона лева за обзавеждане на нещо си - базата в "Бояна". Вземаш кредит за мебели за обзважедане, а за аматьорския футбол няма пари. 30 милиона сте осигурили за тази сграда и не може да се намери за обзавеждане. Това е несериозно, това е мързел.

Най силният коз? Това, че имам добър екип. Аз съм лицето, но следвам моя екип. Мога да съм тук и да говоря, но зад мен стоят хора, които мислят доброто и всички заедно вземаме някакви решения. Надявам се да достигнем до ушите на делегатите в обществото.

Сега ситуацията е друга - нов етап от живота ми, която предполага да съм различен. Тръгвам и работя, и се срещам, и говоря, и комуникирам. Като седна и казвам: Аз съм такъв, такъв и такъв, така трябва. Отворен съм към всякакъв вид диалог. Всички сме с кусури, всички сме хора, но с правилната мотивация".

За оттеглянето от националния отбор и заявеното тогава намерение един ден да оглави родния футбол

“Когато дойде този момент осъзнах, че някои неща, които съм си мислел, че са така, не са така и правиш своя избор. Не ми беше лесен този избор, но го направих. Аз отстоявам вижданията си. Не мисля, че беше грешен избор.

Още тогава съм бил прав, че е трябвало промяна. Ако по това време съм казал, че “ще ви оправя футбола”, е бил коментар още под емоция. Ако някой изрази съм ги използвал неправилно в дадената ситуация, не е било нарочно. Както стигнахме до онази ситуация, после се стигна и до това, че и Ивелин Попов да се откаже. Значи нещо не е наред, нещата не вървят както трябва."

За боса на "Славия" и член на ИК Венци Стефанов, който често и цветисто критикува него, Стилиян и Мартин

"Има и положителни неща - базата, която е направена, бяхме домакини и на юношеското Европейско... Ще стисна ръка на всеки, който е честен с мен. Ако има честен конгрес и някой победи, аз ще му стисна ръката. Ако разчитат на това да обиждат на личностна основа, не мога да имам диалог с тях. Венци Стефанов си позволява много личностни нападки - остави ме мен, но и към Стилиян и Мартин, които са успели футболисти. Ако обясняваш как ти ги няма първите 7 години, явно на твоите 68 ги няма, а и си съден за расизъм... И все с разни поговорки си служи... няма как да намеря общ език с него.

Средства съм дал за българския футбол, все още чакам да видя дали самият клуб ще си признае (клуб, който издигна Борислав Михайлов, а Бербатов му е помогнал с екипировка и топки, бел. ред.). Димитър Бербатов помогна с екипировки, топки, все неща, които съм давал и купувал. Тогава бях активен футболист. Нямаше кой да им помогне и затова аз им помогнах.

Мога да сляза на неговото ниво и да му кажа: Съжлявам, но ти може да дойдеш и да ни пазиш сянка на нас тримата и да ни заредиш горивото. Но нищо не печеля от това. Ако ни удрят незаслужено, трябва да се защитим. Но няма да падна на неговото ниво.”