Няма хаос и паника. Ситуацията е тревожна и напрегната, засега под контрол.

Ако броят на заразените, на хоспитализираните и на хората в интензивни отделения продължава да се увеличава, това може да наложи налагане на допълнителни мерки за физическо разграничение, но тук водещо е мнението на експертите.

Ние ще преживеем тази COVID-19 вълна, но ще си платим цената, затова, че не се ваксинираме, че здравната ни система се намира в много лошо състояние.

Това коментира здравният министър д-р Стойчо Кацаров във вторник. 

"За мен водещ продължава да бъде не броят на заразените хора, а броят на хората в болниците", добави той по въпроса за нови мерки. Броят на хоспитализираните пациенти расте, сочат данните на Единния информационен портал.

Той предложи и традиционното обяснение за по-високия ръст на новозаразени и на починали във вторник - че статистиката закъснява с регистрацията им през почивните дни. Спопед данните от днес починалите са 178. Кацаров обаче пропусна сравнението с минали периоди  и очертаването на тенденцията.

"Има натиск върху здравната система, той е от самото начало, в последните една-две седмици се засилва", продължи министърът.

Със сигурност има скрита заболеваемост, много хора се изследват сами и не съобщават резултата, за да не бъдат поставени под карантина, смята още той. На този етап има достатъчно разкрити легла и засега няма нужда от допълнителни.

Неосигурените няма да получат безплатни лекарства за COVID-19, категоричен беше още Кацаров.

Той коментира и дали ще се налагат регионални мерки в контекста на затягането в област Габрово, след като тя влезе в тъмночервената зона. Още една област е със заболеваемост, която я приближава към тази зона (над 500 заразени на 100 хил. души).

"Законът казва, че в регионалните мерки се предприемат от директорите на РЗИ, съгласувано с главния държавен инспектор. Тяхна е преценката дали да наложа допълнителни мерки и ограничения. Би следвало всеки от тях да се разглежда индивидуално", каза министърът.

За третата доза

Кацаров даде и някои уточнения около трета доза. Вчера Европейската агенция по лекарствата излезе с разяснения по темата и одобри прилагането ѝ.

Днес или утре ще бъде одобрен видът на допълнителния сертификат за трета доза на ваксината срещу COVID-19, стана ясно от Кацаров.

"Европейската агенция по лекарствата разреши поставянето на бустерна доза и за хора с нарушен имунитет, където срокът е 28 дни след поставянето на втората доза, и за всички, които желаят след 6-месечен срок от поставянето на втората доза. Ние имаме пълна готовност. Допълнителната доза се регистрира в системата. Днес или утре ще бъде одобрен видът на допълнителния сертификат, който се издава в този случай", каза той.

"Ще преживеем кризата, но ще си платим цената"

Кацаров направи и разбор на сегашната ситуация като според него каквото зависи от здравното министерство е направено, а причините за резултатите са извън управлението на коронакризата.

"Разликата от досегашните вълни, които преживяхме е в това, че сега имаме доста по-добра организация. Има приет план, няма хаотично приемане на болни. създаден е ред и организация за настаняването и лечението им. Няма дефицити от лекарства. Има създадена възможност за лечение на пациенти в извънболнично лечение, включително и лекарствено лечение, което е една допълнителна възможност, която в момента се дава", каза още той.

Огромните проблеми били свързани с две неща.

"Първо, че не можем да преодолеем негативните нагласи към ваксинацията и вторият проблем, който и да искаме в момента не можем да решим, е, че няма Народно събрание, за да подобрим организацията на здравната система, която се намира в много лошо състояние. Тежко дебалансирана. Това всичко влияе на начина, по който се справяме с COVID кризата. Ние ще преживеем тази COVID-19 вълна, но ще си платим цената, затова, че не се ваксинираме, че здравната ни система се намира в много лошо състояние", каза той.

И добави, че се надява прочотилата се политическа криза да приключи в близко бъдеще, всички политици да извлекат изводите и да ги използват в бъдещата си работа в НС, за да извършат необходимите промени в организацията на здравната система.