107 улични лампи в Южния парк и прилежащата инфраструктура към тях са са изградени незаконни и трябва да бъдат премахнати, заявиха от Дирекцията за национален строителен контрол       (ДНСК).

Институцията, оглавявана от арх. Влади Калинов, бивш директор на дирекция „Общински строителен контрол“ в Столичната община и уволнен от кмета Йорданка Фандъкова заради терасата на Пламен Георгиев, е направила проверка след сигнал за незаконно строителство.

„Столичната община не представи разрешение за строеж, одобрен проект протокол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и заверена заповедна книга. Няма и строителен надзор“, заключават от ДНСК. 

Заради това е връчен констативен акт на Столичната община, а следващото действие съгласно Закона за устройство на територията ще бъде издадена заповед за премахването на лампите.

Изграждането на осветление е част от мащабен проект за ремонт на Южния парк за 2 млн. лв., който нееднократно Йорданка Фандъкова е представяла като свой пиар пред медии на място. Проектът се точи от три години и е неясно защо не са спазени всички разпоредби на закона.

Разходите за премахването на лампите ще трябва да се поемат от Столична община, т.е. от джоба на софиянци.

Арх. Влади Калинов познава в детайли общинското строителство, тъй като го контролираше именно в София. Той загуби работат си, след като ръководената от него служба се произнесе, че навесите на терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев са законни, въпреки че според район „Слатина“ те са изградени без строителни документи. Заповед на Калинов от 12 юни 2019 г. дава възможност постройките да останат с мотива, че след пускането на сградата нищо ново не е строено върху нея, а тогава навесите вече са били там.

Впоследствие Георгиев, който бе изпратен за генерален консул във Валенсия, сам премахна надстройката.