Пет области в страната са вече в тъмночервената зона на база 14-дневна заболеваемост към 7 октомври. Освен Габрово, това са Видин, Монтана, Перник и Сливен. В тези области е премината границата от 500 заразени на 100 хил. души.

Информацията е от сайта на Националния център по заразни и паразитни болести.

Към 7 октомври средната заболеваемост за страната е 385 на 100 хил. души, което държи България все още извън зоната с най-високи стойности на разпространението на пандемията.

Спрямо средните стойности от вчера има ръст - заразените. Тогава те са били 360 на 100 хил. души.

"Намираме се в четвърта вълна, в пълния ѝ разгар. След едно известно задържане, за което се надявахме, че е плато, сега виждаме, че макар и слабо, ръстът продължава.

Това коментира пред БНТ в четвъртък главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него все още здравната система работи почти нормално, в отделни райони напрежението е по-голямо, "знаете за Търговище, където ситуацията вече се нормализира, Габрово, Русе, Видин, Монтана, Пазарджик".

"Винаги могат да се затегнат мерките, когато това е необходимо и оправдано, но е доста болезнено. От една страна, това страшно много умори и изнерви хората, от друга - много хора започват да пренебрегват опасността и са по-малко склонни да правят жертви заради друг...", каза още Кунчев.