Нобеловата награда за мир за 2021 година получават руският журналист Дмитрий Муратов и филипинската журналистка Мария Реса.

Двамата се борят смело за свободата на пресата в своите страни. Свободата на мнение е база за всяко демократично общество, аргументираха се от Нобеловия комитет.

„Реса и Муратов са символ на всички онези журналисти, които защитават идеала за свободата в свят, в който демокрацията и пресата срещат все по-големи пречки“, се казва още в изявлението.

59-годишният Муратов е един от създателите на независимия вестник „Новая газета“, за кой работеше и убитата преди 15 години Ана Политковская. Нейната смърт не е изяснена и до днес, а властите отказват да проведат пълно разследване.

Въпреки убийствата на журналисти и заплахите той в ролята си на главен редактор никога не предаде независимата политика на вестника. 

Муратов обяви, че с парите от Нобеловата награда ще подкрепи работата на журналисти, които са преследвани в Русия. „Ще се опитаме да помогнем на колеги, които са обвинявани, че са чужди агенти, тормозят ги и ги гонят от родната им страна“, заяви Муратов. Самият Муратов също е обявен от властите за „чуждестранен агент“.

Кремъл поздрави главния редактор за наградата.

Мария Реса е наградена с Нобел за това, че защитава безстрашно свободата на пресата във Филипините – страна, в която насилието и авторитаризмът са на дневен ред, посочиха още от Нобеловия комитет. През 2012 година тя създаде онлайн-портала Rappler. 58-годишната журналистка е направила десетки разследвания за войната на наркобароните в страната си, както и не спира да критикува президента Родриго Дутерте. Реса не очакваше, че ще получи наградата. Научавайки, че е носителката на Нобел за мир, тя коментира само с думите: „В шок съм!“

Нобеловата награда за мир е единствената, която не се дава в Стокхолм, а в Осло. Тя е и най-уважаваното политическо отличие в света. Тази година за нея бяха номинирани 329 кандидата.. Имената на останалите номинирани по традиция се пазят 50 години в тайна.