Кирил Петков е представил в Конституционния съд в указания срок - 9 октомври 2021 г. документа, удостоверяващ, че вече не е гражданин на Канада, съобщават от коалицията "Продължаваме промяната".

Пълен размер

Административният акт, получен по пощата, носи дата 20 август 2021 г. и удостоверява , че към тази дата Кирил Петков не е гражданин на Канада, добавят от новата формация.

"Моето волеизявление е на 21 април и давам цялата своя апликация към канадската държава. Имам едновременно с това документ, който показва, че на 21 април съм платил своята такса – това е изискването към апликацията, също така имам документ, който показва, че съм изпратил на 21 април документите към Канада. Това е всъщност всичко, което реално се е изисквало от мен. След това имаме датата 20 август, когато тяхната административна процедура е завършена и те ме уведомяват, че това е факт", коментира пред бТВ самият Петков.

Също така Кирил Петков е поискал да упражни правото си на справедлив съдебен процес и да бъде призован да изложи аргументите си в открито заседание пред Конституционния съд. Отправено е било искане и за събиране на допълнителни доказателства и изслушване на международен експерт по въпроса за определяне на момента на освобождаване от гражданство, съгласно правилата на международното публично право, информират от "Продължаваме промяната".

"Да повикаме експерт по международно право и след това да видим какво ще се случи”, коментира Петков. 

Припомняме, че казусът с гражданството бе подет от "Има такъв народ", а от ГЕРБ го продължиха, като поискаха от КС да се произнесе дали назначаването на Петков в първото служебно правителстно на Стефан Янев не противоречи на закона . Според българското законодателство министри нямат право да бъдат лица с двойно гражданство. Все още обаче решение на КС няма и въпросът остана висящ. А той е важен заради актовете на Петков като министър. Ако бъде доказано, че той е действал в условия на разрив със законодателството, има опасност неговите подписи да бъдат обжалвани пред съда и да станат невалидни. 

Преди ден пък президентът Румен Радев поиска от Конституционния съд да прекрати делото за гражданството на бившия служебен министър с мотив, че правителството, в което е участвал вече не съществува и решението става излишно.