Горан Благоев е кандидат-президентът на Националното обединение на десницата. Д-р Ивелина Георгиева е изборът на коалицията за вицепрезидент.

Кандидатите бяха представени от зам.-председателя на КОД д-р Любомир Канов. 

"Дясното винаги е свързано с честността и истината, а лявото със зловещото и дяволското", заяви той по време на откриването на събитието.

Според него десницата трябва да бъде "отворена за ръкостискане, прегръдка и даже за кръстен знак на християните".

"Това е консервативното - свързано е с нашите корени и идентичност като българи. Моята задача е днес да представя двамата кандидати, да разкажа за тях и за техния живот, но когато се сблъсках с тази задача осъзнах, че да разкажеш един живот със CV е нелепо, обясни той. "Изброяване на сухи факти не дава представа за личността. Затова реших да кажа нещо по-обобщено".

След това Канов представи Горан Благоев като човек с "класическо образование", който е от "редките изумруди на нашия културен ландшафт".

"Естесвено, като несправедливо недооценяван и премахнат от мястото, което той трябваше да заема в културното възпитание на нашия народ", заяви той. "В България имаме нужда не от военни, диктатори, хора със силна ръка или големи амбиции, а от цивилизовани хора. Нямаме нужда от вицепрезиденти, които са идеологически добермани, а от хора с хуманистична природа

Канов премина към представянето на избора на коалицията за вицепрезидент - д-р Ивелина Георгиева.

"Тя е прекрасен избор - в биографията й виждаме българка родена в Котел - град, който е дал много забележителни българи, които са повдигнали народното самосъзнание и са служили като лъч на просвета по време на Възраждането. Тя е наследница на традиции и ценности, които вероятно са я водили през живота като лекар", отбеляза той и посочи, че Георгиева участва в борбата срещу COVID-19. "Тя е от бойците на фронта в една от най-големите болници в България. Тя е от тихите бойци, които никой не вижда, но на които се крепи тази битка".

В по-голямата част от речта си Георгиева коментираше пандемията. Тя разкритикува липсата на ясни мерки от страна на управляващите.

"Приех поканата на НОД, защото получих категоричната им подкрепа, че ще мога да казвам нещата такива, каквито ги виждам. Настоящата здравна криза и нейните решения не са медицински. Те имат нужда от ясно политическо лидерство и политическа воля. Решенията са политически и това, което трябва да се надгради над медицинската експертиза, е политическият път за излизане от нея".

Георгиева призова да се обяви срок, през който да се организира активна информационна кампания и да се даде време на хората да се запознаят със заболяването и да се ваксинират. След който да се възстанови нормалността в България.

"Трябва да спрем с разделението в обществото - на ваксъри и антиваксъри, на футболни агитки, на всичко. Ние в НОД сме проваксъри и това трябва да е ясно на всички. Политическите решния за справяне с COVID кризата не бяха взети, за да бъдем предпазени. В момента трябва да се проведе една ясна и категорична държавна политика относно ваксинирането. Така хората, които не са взели решение да се ваксинират, ще бъдат информирани по-добре и ще разберат защо трябва да го направят. Аз искам моите внуци да не живеят в COVID свят. Искам да се прибера при моите млади колеги и да си кажем - това свърши", отбеляза тя.

След нея говори Горан Благоев, който сподели представата си за мисията на президента на България.

"В българската Конституция президентът е призван да бъде обединител на нацията. Но това не може да бъде самоцел. Пълното обединение е политическа метафора без реално измерение. Президентът трябва да бъде медиатор на различните партии и съсловия в обществото, да взима най-правилните и верни решения. Разликата между нас и останалите претенденти е, че те предлагат обединение около себе си, а ние предлагаме обединение около ценности и каузи като защита на националната сигурност във всички аспекти, силно и авторитетно присъствие в ЕС и НАТО и истинско влияние на България на Балканите", заяви Благоев.

Той посочи основен противник за вота на 14 ноември - президентът Румен Радев.

"Като кандидат на Национално обединение на десницата, за мен основният политически опонент в тези избори е действащият президент на България. Той беше този, който доведе ляво популистка вълна в два мимолетни парламента, която всеки път ги проваляше, защото левият популизъм ражда единствено оправдания и никога решения. Обществото не получи нито едно категорично решение на насъщните за всички нас въпроси. Волунтаризмът на предишното управление бе заменен от политическата мъгла на новото; размитите граници между институциите отстъпиха място на заличените граници между ляво и дясно", подчерта Благоев.