От така наречения преход спечелиха основно тези, които създадоха дворцовия преврат и го представиха като преход към демокрация, каза кандидатът за президент на Национално обединение на десницата Горан Благоев.

На 10 ноември една партия си направи вътрешния преврат, каза още десният кандидат и коментира:

„Знаем как Държавна сигурност захрани с куфарчетата определени хора. Една част от тях станаха успешни бизнесмени, други са олигарси и тези хора днес ни задават дневния ред“.

Затова Националното обединение на десницата настоява за Закон за лустрацията, обясни Горан Благоев: „Хората от бившата ДС още ги има. Помислете - в инициативния комитет на Румен Радев има 27 бивши агенти на Държавна сигурност. Страшното е, че те не се срамуват от това“.

Като контрастен пример той даде факта, че кандидатпрезидентската двойка Горан Благоев и д-р Ивелина Георгиева се подкрепя от емблематична фигура, в лицето на д-р Любомир Канов, който е жертва именно на Държавна сигурност.

Журналистът, публицист, историк и активен участник в обществени каузи Горан Благоев изрази убеждението си, че в обществото ни има база за национално помирение по този въпрос, тъй като от агентите на ДС са страдали хора и от ляво, и от дясно. Въпросът, според него, е да извървим пътя докрай. Той заяви позицията на Национално обединение на десницата, че Закон за лустрацията, не само ще спре всички тези хора да присъстват на ръководни постове по всички етажи на обществения живот, но преди всичко, ще пресече корените на българската олигархия.

„И когато знаем кой кой е и чий баща или дядо е бил някъде там по върховете, а днес той е голям бизнесмен или собственик на медии, че включително, се кандидатира и за депутат, при все, че е уличен по закона „Магнитски“ -  ето това трябва да се пресече в България“, коментира Горан Благоев.

Затъваме в абсолютно непознаване на близкото си минало, сподели още историкът и публицист.

Той коментира и още:

„Ще си изкривим душите ако кажем, че нищо добро не се е случило след 10 ноември, напротив - ние все пак, макар и с фасадна демокрация, имаме многопартийна система, имаме възможност да се състезаваме на полето на идеите и на свършените дела, имаме свободата да мислим, това, което искаме. Колкото до свободата на словото, с цялото уважение към журналистическия труд, но 112-то място не е голям комплимент. Няма какво да се лъжем, ние нямаме свобода на словото, каквато би трябвало да има в едно истинско демократично и плуралистично общество. Критиката не се възприема в градивен смисъл, а точно в болшевишкия – „който не е с нас е против нас“.

По думите на Горан Благоев президентът е длъжен да защитава свободата.

„Здравната криза беше изпусната, говорим го от самото начало на кампанията с д-р Ивелина Георгиева, която е лекар в от една от големите болници и която ежедневно, дори и пътувайки в страната, е в контакт със своите колеги. И ситуацията е наистина страшна“, коментира Горан Благоев.

По думите му управляващите е трябвало да дадат ясни сигнали още през лятото. Като друг проблем той открои и факта, че липсва всякакъв контрол относно спазването на наложените мерки.

А като чудовищни манипулации той определи антиваксърското говорене, което се наблюдава в предизборната кампания и което, „за съжаление води само до едно -  пълни болниците и ни кара да търсим помощ от Европейския съюз“.

„Ще нарека мерзавци тези политически лидери – и единият, който каза че ваксинирали хората с ваксини с изтекъл срок на годност, и другият, който говореше, че не знам си колко милиона са умрели от ваксините. Ето тези хора, ако се смирят малко и замълчат пред скръбта на всички, които ежедневно губят близките си, тогава една сериозна информационна кампания за ваксинациите би имала успех“, каза Горан Благоев.

„Съперник ми е и всеки, който изневерява на българския национален интерес и по отношение на енергетиката. Защото ние затъваме все повече в руската сфера на влияние и реално се лишихме от по-евтиния азерски газ“, заяви кандидатът на десницата.

Дясното е това, което казва истината и отстоява българското национално достойнство и националния ни интерес, категоричен бе Горан Благоев.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ