Здравеопазването не може да се оправи със смяна на министри, а с промяна на правилата и с лидерство. Това заяви кандидатът за народен представител  от “Демократична България” в 25-и МИР д-р Александър Симидчиев в сутрешния блок на Nova News.

По думите му в 46-ото Народно събрание “Демократична България” е направила предложение за адекватно финансирана информационна кампания, но е било отхвърлено.  

“Заедно с Атанас Славов направихме предложение за една истински професионална кампания със социологични проучвания преди това, структурирани към отделните засегнати групи. След като това беше отхвърлено обаче с Манол Пейков започнахме разговори в социалните мрежи, където хората имат възможност да задават всякакви въпроси”, каза той.

Според д-р Симидчиев комуникацията трябва да се структурира по ясните нужди на хората.

“Основният фокус трябва да бъде хората да не се разболяват, защото веднъж разболеят ли се, рисковете стават огромни, включително да загинат. Трябва да се инвестира повече в превенции и профилактика”, смята той. 

“Има хора, които са притеснени заради странични ефекти, други заради неяснота или заради срока на регистрация на някои от ваксините. Всички тези неща трябва да бъдат показани и обяснени напоително с ясни и доказани научни факти”, добави Симидчиев.

Пулмологът изтъкна, че за да може комуникационната кампанията да стигне до всички домакинства, от изключително значение е участието на държавата.

“Тази кампания трябва да може да променя нивото на познание на хората и техните нагласи. Не съм особен оптимист, че томболата със смарт часовници ще подейства. Тя беше въведена като идея без никой да я е тествал преди това и без да са запитани хората дали това би подействало за про ваксинално покритие. Да се даде смарт часовник на някой, който смята, че ваксината не е достатъчно безопасна, не е причина да го накара да вземе решението да се ваксинира”, добави той.

Попитан за философията на нов бюджет за здравеопазване, Симидчиев заяви, че преди финансовия ресурс, трябва да се помисли за неговата ефективност и ефикасност.

“Начинът на остойностяване на клиничните пътеки не е най-добрият. Клиничните пътеки се използват за контрол на качеството, а не за финансиране в здравната система. Преди да започнем да мислим за увеличаване на ресурса в здравеопазването, трябва да помислим за повишаване на неговата ефективност и ефикасност. Това става чрез дигитализация и с ясни критерии за успех”, поясни още той. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ