Само 36% от учителите са ваксинирани, 20% са преболедували. Това разкри пред бТВ министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. 

Тези, които са без зелен сертификат, ще могат да преподават дистанционно. 

"Идеята за задължителен зелен сертификат е новият елемент в мерките и той идва като предложение от Министерството на здравеопазването, което в настоящата ситуация с пика на четвъртата вълна на COVID-19 трябва да бъде подкрепено", каза Денков.

Проблемът при преболедувалите коронавируса, е че нямат регистриран PCR тест, което прави трудно определянето на датата, на която са се заразили, каза министърът на образованието. Затова той смята да повдигне пред Министерството на здравеопазването темата за признаването на антигенните тестове като основание за издаване на зелен сертификат

Остава отворен също така въпросът кой ще покрие разходите за тестове на учителите, които не са ваксинирани и преболедували. Министерството на образованието няма бюджет за това, категоричен е Денков. 

Според министъра въвеждането на зелен сертификат може да доведе и до отлив на педагози, но това ще бъде докато броят на заразените и хоспитализираните спадне.

"Ако новите мерки в училищата влязат в заповед на здравния министър, контролът по тяхното спазване вече ще бъде и на здравните власти, докато сега за това съблюдават от инспекторатите на МОН. В този случай вече и носенето на маска ще бъде задължително и вече няма да бъде "насока", каза Дянков.

По информация на просветния министър най-много карантинирани ученици има във Видин - 3,06%, докато в други области процентът е под 1.