В последните 15-20 години се опитваме да ограничим зависимостта от Русия, но тя се увеличава. Това заяви лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов пред бТВ. Неговата партия се явява на изборите на 14 ноември като част от коалицията "Национално обединение на десницата".

"Да принадлежим към ЕС и НАТО гарантира териториалната ни сигурност и ни дава възможност за противодействие на чуждо влияние", каза Цветанов.

Той изтъкна, че "Нефтохим" е можел да обработва нефт от различни страни, но откакто е собственост на "Лукойл", може да обработва само руски нефт.

Цветанов подчерта също, че интерконекторната връзка с Гърция, която е 170 км., все още не е изградена. А 400-километровата тръба на "Турски поток" била изградена за година и половина.

"Никой и досега не знае къде се намира пътната карта, подписана от Теменужка Петкова и "Газпром". През "Турски поток" минава единствено руски газ", каза Цветанов.

И добави, че Бойко Борисов, Томислав Дончев и Теменужка Петкова са имали срещи с хора, които са в забранителния списък на ЕС, свързан със санкциите срещу Русия. Според него на тези срещи са се обсъждали руските интереси в енергетиката. Цветанов изтъкна, че в последните 15 години всяко ръководство на държавата е прокарвало руските интереси. Той заяви, че се е противопоставял на това, когато бе министър в първото правителство на ГЕРБ.

Що се отнася до ядрената енергетика - представляващият "Национално обединение на десницата" заяви, че коалицията предлага изграждане на допълнителни мощности в АЕЦ "Козлодуй".

А по най-актуалната тема на деня - зеления сертификат, Цветанов бе категоричен, че одобрява мерките срещу епидемията от корнавирус, въведени от правителството. Той призова за информационна кампания по темата.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ