Решенията на служебното правителство на Радев са панически и ненавременни. Защо не го направиха през септември, а го правят 2 седмици преди изборите? Чегъртаха тогава.

Притеснява ме, че всички мерки важат до президентските избори. А нататък - потоп. Но България ще я има и януари, и февруари…

Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с работодатели и синдикати по повод кризата, породена от високите цени на електроенергията. Борисов попита защо след като цената на ядреното гориво е константна, а въглищата за топлоелектрическите централи са вътрешно производство, се увеличава цената на тока?

„Защо се взимат само парите от АЕЦ „Козлодуй“, за да ги дават на бизнеса. Отново се делят хората. Защо не вземат и от другите производители?“, попита още лидерът на ГЕРБ. Той бе категоричен, че от 1 януари не само бизнесът, но и битовите потребители ще останат незащитени.

 „Виждаме промяната! Това е промяната, тя включва и цените в магазина. Актуализация на актуализацията, на актуализацията… Защо парламентът загуби два месеца, а не прие новия бюджет?“, посочи Бойко Борисов.

По думите му останалите политически партии искат да правят актуализации, но без да носят отговорност за приходната част в бюджета и да кажат откъде ще дойдат парите.

„Ние сме загрижени и предлагаме устойчив модел, откъдето да се финансира системата. Това, че излизам лош пророк, не ми доставя удоволствие. Загрижени сме за хората, а управляващите се държат, все едно ние управляваме. Те не се държат отговорно, а вече половин година управляват. На нас всеки ден ни е важен. Продължаваме да работим по промяна на промяната“, категоричен бе Бойко Борисов.

Председателят на ГЕРБ се възмути от вчерашното изказване на Румен Радев, че партиите не агитирали за ваксиниране.

„Напротив! Ние всеки ден говорихме за това. Днес 136 души са починали. Аз мисля, че да дадеш зелен сертификат на човек с първа доза, е като да дадеш шофьорска книжка на някой, минал само листовки. И да очакваш после да няма катастрофи. Дори Германия от вчера въведе карантина за България“, изрази разочарованието си Борисов от провала на управляващите по отношение на здравната криза.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Хасково Делян Добрев посочи, че големият проблем е не само, че мерките на правителството по отношение на цените на електричеството са за 2 месеца, но и, че те не възстановяват баланса в системата. „Една част от сектора е свръх финансиран, докато друга част от бизнеса е оставена да плаща сметката. Свръх финансирани са ВЕИ-тата. Те получават надбавка над прогнозната пазарна цена и два пъти повече, отколкото трябва да получат в тази ситуация. Те получават вероятно над 1 милиард повече. НЕК също печели от това, че купува по-евтин ток на фиксираните цени от американските централи. Намираме се в ситуация, в която едни получават стотици милиони в повече, а други плащат стотици милиони в повече. Трябва да се изчисти това изкривяване. Трябва да се коригира прогнозната пазарна цена, както и задължението на обществото“, подчерта Добрев. По думите му ощетен е бизнесът, а покрай него е ощетено и цялото общество, защото бизнесът прехвърля сметката на крайния потребител.

Делян Добрев представи предложенията на ГЕРБ за пренастройване на модела за ценообразуването на електроенергията в страната, така че да се възстанови баланса в системата. „Във Фонда за сигурност на електроенергийната система се събират се събират едни свръх приходи. Фондът е създаден да балансира системата. Тоест той трябва да е „нула на нула“. Той трябва да събира точно толкова, колкото са му необходими, за да плати на зелените централи, на американските централи и т.н. В момента той събира много повече, защото събира 5% от прихода от тези 400 лева, от оборота, събира квоти, които са с по-висока цена и т.н. Тоест той в момента не трябва да събира пари, а да разходва. И Законът позволява това. Ако КЕВР регулира прогнозната цена на тока на 400 лева (сега е 119 лв.), увеличението за бита ще е 35-40%. Ако обаче това се промени, както предлагаме ние, с намаляването на задължението към обществото, тази цена от 400 лева ще се намали със 150 лева и тези 150 лева ще ги получи всяко едно предприятие. Както досега Фондът е събирал пари, по същия ред сега Фондът ще ги върне тези пари. Тогава промяната на крайната цена за обществото ще е минимална. И то ефектът ще дойде не чрез манипулации, а чрез възстановяване на справедливостта. Защото тези пари ги има и няма смисъл те да се натрупват излишно във Фонда, защото Фондът е създаде, да бъде „нула на нула“. При това положение бизнесът ще си получи устойчиво средствата, а не за 2 месеца. Освен това тази мярка ще защити бита и увеличението за него от 1 януари няма да е 35-40%, а минимално, каквото обществото може да понесе“, обясни Делян Добрев. Той подчерта, че ако не се приемат тези предложения, ще последват множество фалити на предприятия и галопираща инфлация. „Предложенията ни могат да влязат в сила още от 1 декември. ГЕРБ бихме подкрепили КЕВР да си свърши работата и да ребалансира системата“, допълни Добрев и призова да не се чака да минат изборите, защото процедурата по ребалансиране на системата отнема време и тогава ефектите ще могат да се очакват най-рано през януари следващата година.

Според кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС Лъчезар Борисов, мярката на служебното правителство за компенсации на електричеството е палеативна, защото е само за 2 месеца, но се оказва, че тя  е и доста незаконна с изземването на средства само от „АЕЦ Козлодуй“. „Нарушава се конкуренцията, защото „АЕЦ Козлодуй“ се поставя в различно положение спрямо останалите производители на електроенергия. Защо трябва да съсипваме държавната енергетика, след като има събрани над 2 милиарда заради повишените цени и съответно ДДС?“, попита Борисов.

„Ние предлагаме дългосрочно решение. Тази криза няма да приключи скоро. Много предприятия вече обмислят дали изобщо има смисъл да работят. Дори при тези, които не употребяват много електроенергия, има несигурност“, заяви по време на срещата заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. По думите му има възможност да стигнат пари от Плана за възстановяване до хората едва в средата на 2022 г. и то ако се работи без забавяния.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ