За времето на обявената извънредна епидемична обстановка и два месеца след нейната отмяна лекарите, които работят в COVID структури, да получат правото да бъдат зачислени за специализация на мястото, където работят (в случаите, когато работят в база за обучение по съответната специалност), без да е необходимо провеждането на конкурс.

Това предлага Министерството на здравеопазването с публикувания за обществено обсъждане  проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

Лекарите ще могат да се обучават за придобиване на специалностите "Анестезиология и интензивно лечение", "Инфекциозни болести", "Вътрешни болести" или "Пневмология и фтизиатрия", ако работят в клиники или отделения, които лекуват пациенти с COVID-19. Срокът за започване на специализацията им ще бъде съкратен, тъй като се предвижда да отпадне изискването за провеждане на конкурс.

По този начин повече лекари ще бъдат привлечени и мотивирани да работят в COVID структурите чрез облекчаване на достъпа им до специализация. Целта е да им бъде оказана подкрепа чрез осигуряване на условия за професионално развитие и чрез даването на възможност за финансиране на обучението им от държавата. Това ще допринесе и за задоволяване, в по-голяма степен, на потребностите на населението от специалисти, аргументират се от МЗ.

Действащата в момента наредба предвижда обучението по клинични специалности, каквито са "Анестезиология и интензивно лечение", "Инфекциозни болести", "Вътрешни болести" и "Пневмология и фтизиатрия", в общия случай да се провежда въз основа на срочен трудов договор с база за обучение по съответната специалност, на длъжност за специализант. Базите целогодишно обявяват свободните длъжности за специализанти, като заемането им се извършва след провеждане на конкурс по реда на Кодекса на труд. Изключение са длъжностите за специализанти по "Обща медицина", за които може да не се провежда конкурс. Провеждането на конкурс по Кодекса на труда отнема време, тъй като срокът за подаването на документите не може да бъде по-кратък от 1 месец.

Годишно за един специализант по клинична специалност на срочен трудов договор ще са необходими средно около 7300 лв. Промените няма да доведат до допълнително финансово натоварване върху базите за обучение, съобщават от здравното министерство.