Неваксинирани тенисисти и тенисистки ще могат да пътуват до Мелбърн и да участват в Откритото първенство на Австралия в началото на 2022 г., съобщава Би Би Си, позовавайки се официален имейл от WTA (женската асоциация) към състезателките.

Има обаче две условия - при пристигането си трябва да преминат задължителна 14-дневна карантина в хотелски стаи и често да бъдат тествани.

През миналата седмица се вдигна шум покрай разхлабването на мерките в страната и намерението на държавните и щатски власти да не допускат неваксинирани спортисти. В интервю в родината си световният №1 и шампион в Мелбърн Новак Джокович заяви, че не знае дали ще пътува и че не иска да бъде принуждаван да се имунизира.

Ноле е противник на ваксините срещу COVID-19 и е заявявал това неведнъж. 35 процента от играчите в ATP (мъжката асоциация) с днешна дата не са ваксинирани.

Всички състезатели, които искат да участват в първия за годината турнир от Големия шлем, трябва да представят отрицателен тест, направен не повече от 72 часа преди отпътуването за Австралия. И един при пристигане. 

Нататък започва разделянето - ваксинираните имат пълна свобода на движение и тренировки, няма да бъдат тествани и т.н. Неваксинираните се изолират за 14 дни в хотелските си стаи, личи от мейла на WTA, който по подразбиране важи и за ATP.

Шансът за участие срещу карантина е извоюван от федерацията по тенис на Австралия.

В държавата континент мерките бяха пословично стриктни от началото на пандемията. На тазгодишното издание всички участници, в това число съдии, треньори и т.н., бяха подложени на ограничения. Тези, в чиито полети имаше регистрирани положителни случаи, "пазиха" стаите две седмици и им се даваше храна, оставена пред вратите. Така бяха принудени да импровизират с тренировки, а някои обърнаха ситуацията на майтап в социалните мрежи.

Останалите се движеха в т. нар. балон, от който нямаха право да излизат. За следващата година поне това се премахва. Квалификациите за основната схема се завръщат в Мелбърн, след като бяха проведени в Доха и Дубай в началото на т.г.