Новак Джокович се ядоса на въпроси дали се е ваксинирал и има ли промяна в позицията му по темата в интервю за сръбския "Блиц". В началото на седмицата правителството на австралийския щат Виктория, най-големият град в който е Мелбърн, обяви, че неимунизирани срещу COVID-19 спортисти няма да бъдат допускани в страната.

Най-доброто, на което могат да се надяват неваксинираните, е 14-дневна карантина при кацане и то ако федералното правителство разреши.

Джокович е 9-кратен шампион в Мелбърн, това е най-успешният му мейджър турнир, донесъл близо половината от 20-те титли от Големия шлем.

Дали обаче Жокера ще защитава трона си в началото на следващата година, предвид изявяваната многократно позиция срещу задължително поставяне на ваксина?

"Към момента нещата остават без промяна - не знам дали ще ходя в Мелбърн, отговаря той за "Блиц". - Доколкото разбирам още няма крайно решение. Научих от мениджъра си, че австралийската федерация по тенис опитва да облекчи нещата за всички. Окончателно решение ще бъде взето до две седмици, но аз не мисля, че ще има особена промяна."

Следва ключовият въпрос, видимо изнервил световния №1:

"Няма да кажа дали съм ваксиниран или не. Това е личен въпрос. Не съм длъжен да отговарям, никой не може да ми го задава и законите в нашата страна ми позволяват да си потърся правата в съда. Това е неприличен въпрос. В днешни времена твърде много хора си позволяват волността да те питат такива неща, да обвиняват, да сочат с пръст... Както и да отговоря: да, не, обмислям го, ще бъде използвано срещу мен. А вие медиите сте станали едни... Нямам думи как да ви опиша! Само насаждате страх и паника. Аз обаче не искам да участвам в това."

"Стрелите" от страна на Джокович продължават. Той повтаря, че не иска да става център на внимание по казуса с ваксинацията, не желае да прави скандали, полемики и интриги.

"Пак ви казвам, не знам дали ще отида. Ама разбира се, че искам! Това е най-успешният ми турнир от Шлема, обичам тениса и все още съм мотивиран да печеля. Ще видим."

През април Новак заяви следното във фейсбук чат:

"Лично аз съм против ваксинирането и не бих искал да бъда задължаван да го правя срещу това да имам право да пътувам. Какво ще стане, ако го направят задължително? Ще трябва да взема решение. Имам си моя позиция по въпроса и не знам дали в някакъв момент тя би се променила. Наистина не знам."