Британски съд започна днес да разглежда жалба на САЩ срещу отказа за екстрадирането на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Петдесетгодишният австралиец, който от две години и половина е затворен в строго охранявания затвор "Белмарш", не взе участие с видеовръзка в заседанието на съда в Лондон, който разглежда американската жалба, стана ясно от изявление на адвоката му Едуард Фицджералд.

През януари Асанж отбеляза голяма победа, след като британското правосъдие отхвърли молбата за екстрадирането му в САЩ. Американските власти обаче обжалваха решението.

В САЩ на Асанж са повдигнати 18 обвинения и той може да бъде осъден на 175 години затвор.

Юристи, действащи от името на властите на САЩ, заявиха пред апелативния съд, че решението на съда от по-долна инстанция, с което искането за екстрадирането на Асанж бе отхвърлено, е неправилно, отбелязва Ройтерс. Според американските юристи аргументът, че Асанж не може да бъде екстрадиран, защото има психически проблеми, не е основателен, за да не бъде изправен той пред американското правосъдие.

Именно този аргумент е обект на обжалване от САЩ пред апелативния съд. Американската страна поставя под съмнение твърденията, че има опасност Асанж да се самоубие, въз основа на които през януари бе отказано неговото екстрадиране.

Ако американската страна загуби и делото пред апелативния съд, ще има още само една възможност за обжалване. За тази цел Вашингтон ще трябва да сезира британския Върховен съд, за който обаче няма гаранция, че ще се съгласи да разглежда делото.

В случай, че американската страна спечели делото, това също няма да бъде неговият край, защото то ще бъде изпратено за разглеждане от съд, който да се произнесе по същината на спора.