Фрармацевтичната компания „Мерк“ (Merck) се съгласи да разреши на други производители на лекарства да произвеждат нейното хапче против COVID-19 с цел да помогне на милиони хора в по-бедните страни да получат достъп до потенциално животоспасяващото лекарство, предаде Асшиейтед прес.

Агенцията се позова на Патентния пул за лекарства (ППЛ), подкрепяна от ООН организация за обществено здравеопазване. 

ППЛ съобщи, че е подписала доброволно лицензионно споразумение за молнупиравир с „Мерк“ и с нейния партньор „Риджбек байтерапютикс“ (Ridgeback Biotherapeutics).

Спразумението ще позволи на ППЛ да дава по-нататъшни лицензи на компании, които отговарят на изискванията и са одобрени да произвеждат лекарството. Никой производител на лекарства няма да получи изключителни права според споразумението докато Световната здравна организация смята COVID-19 за световна извънредна ситуация. Молнупиравир е първото хапче, което показа, че може да лекува болестта.

Чарлз Гор, изпълнителният директор на ППЛ, каза, че ранните резултати на молнупиравира са убедителни и че очаква това първо доброволно лицензионно споразумение за лечение на COVID-19 да доведе до други.