Специално в случая с Молдова Русия използва доставките на газ като политическо оръжие.

Така отговори на журналистически въпрос върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Той говори след заседанието в Брюксел на Съвeта за асоцииране „ЕС-Молдова“. Там бе и прозападната премиерка на страната Наталия Гаврилица.

Вчера председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че ЕС отпуска на Молдова 60 милиона евро за справяне с енергийната криза, предизвикана от поскъпването на газа. Очаква се сумата да бъде отпусната до края на годината. Тя е за подпомагане на най-уязвимите граждани на страната.

Парите са допълнение към пакета за икономическо възстановяване в размер на 600 милиона евро, който ЕС смята да отпусне през следващите три години на Молдова.

Страната с население 2,6 милиона души получава газ от Русия през Украйна и Приднестровието - проруския сепаратистки регион на територията на Молдова. По-рано този месец „Газпром“ повиши цените с 43 процента и поиска Кишинев да изплати свои задължения за 709 милиона долара. Молдова обяви извънредно положение в енергетиката, което й даде възможност да купи газ от Полша за първи път от обявяването на независимостта й през 1991 г.

„В случая с Молдова става дума за превръщане на доставките на газ в оръжие. Това е рязко поскъпване, което бе свързано с някои политически проблеми. А това изискваше подкрепа от наша страна, защото това означава нашето Споразумение за асоцииране, това е, което прави един партньор. Не можем да сравняваме условията, при които бе предизвикан недостиг на газ в Молдова, с поскъпването на газа, от което страдаме всички ние по света като потребители и производители“, каза Борел.

Той обаче увери, че парите, които ЕС отпуска на Молдова, няма да отидат в джоа на „Газпром“, а при най-уязвимите семейства в бившата съветска република. По много начини ЕС ще се опита да помогне на малката страна да се изправи срещу превръщането на газовите доставки в оръжие. Брюксел е категорично срещу такова нещо.

Според дипломат номер 1 на Европа обаче като цяло поскъпването на газа по света не е резултат от превръщането в оръжие на доставките.