Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) излезе с безпрецедентен за спецслужба политически коментар на предложените от ГЕРБ изменения в закона за ДАНС. Както председателят й Владимир Писанчев даде заявка, от Агенцията се обявиха "против" новите текстове.

Направиха това с политически аргументи като отговор на политическите мотиви на вносителите - със становище, публикувано на сайта на ДАНС.

Измененията, които минаха на първо четене във вътрешната комисия в Народното събрание, се правят в закона за МВР. Но в преходните и заключителни разпоредби на този закон се променят и важни текстове, касаещи ДАНС. Предвижда се връщането на ГДБОП в структурите на вътрешното министерство, изваждането на СРС-тата от агенцията, промени в професионалната квалификация на ръководството й и въвеждане на още едно основание за освобождаването на председателя й.

"Значимостта на функциите на ДАНС, както и обстоятелството, че дейността на Агенцията предизвиква висок обществен интерес, налагат измененията в нейния устройствен закон да бъдат направени не с преходни и заключителни разпоредби на устройствен акт на друго ведомство, а с отделен закон, имащ за основен предмет на уредба дейността на ДАНС", посочват от агенцията по този повод.

Няма мотиви, няма погрешни преценки

Според ДАНС не са били отчетени постиженията на ГДБОП откакто е под шапката й (м.г.), а било посочено само, че сливането е било "погрешна преценка" на предишни правителства. Връщането на БОП-а в МВР щяло да демотивира служителите и да доведе до "значителни затруднения в работата на службите за сигурност", смятат от Агенцията.

От там отричат твърдението на ГЕРБ, че дейността й е била критикувана от Европейската комисия в последния й доклад. Критики е имало само за това, че прехвърлянето на ГДБОП е станало "без консултации и обосновка". По отношение на самите структурни промени ЕК посочила, че "реорганизацията би могла до доведе до известно положително развитие, особено чрез прилагането на по-интегриран подход за установяване на връзките между корупцията и организираната престъпност, но новата агенция следва да установи последователност в действията си".

Толкова много наркотици

В становището ДАНС се хвали с постигнати резултати. За периода на прехвърлянето на БОП-а под нейната шапка са били проведени 270 операции, включително и 38 с партньорски служби. Били иззети 710 кг хероин, 29 кг кокаин, 211 867 бр. таблетки синтетични наркотици и 583 бр. огнестрелно оръжие. По линия на противодействие на корупцията от март до края на ноември 2014 г. са били установени 29 случая на корупционни практики, а на 49 души са били повдигнати обвинения. 

"За периода са образувани общо 668 досъдебни производства, касаещи случаи на организирана престъпност и корупция, като на 441 лица са повдигнати обвинения. Броят на приключените и изпратени на прокуратурата досъдебни производства е 226, като от тях с мнение за съд са 132 броя, с мнение за спиране - 46 броя и с мнение за прекратяване - 48 броя", изброяват още от ДАНС.

Както Клуб Z писа, според Писанчев около 400 дела ще бъдат застрашени с изваждането на ГДБОП, заради процесуално забавяне.

Повлияни от олигархичните кръгове

От агенцията остро се противопоставят и на връщането на стария ред за назначаване на председателя - с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Този ред бе променен в мандата на кабинета "Орешарски" и към момента председателят се назначава от Народното събрание (пак по предложение на МС).

В аргументите против, от ДАНС използват за база формулировката на вносителите на измененията - че старият ред е бил променен с оглед "превземането на една от българските служби за сигурност от олигархични кръгове". Според агенцията нямало доказателства за това. Посочват и че ако се използва логиката на вносителите, то за президента също може да се допусне, че е повлиян от определени кръгове.

"Така изложени мотивите за изменение, навеждат аргументи за липсата на безпристрастност и независимост на Народното събрание и обвързаността му с определени олигархични кръгове. В този смисъл, недоверие е изказано не към реда за избиране на председателя на ДАНС, а към избралия го орган, в състава му към момента на избирането. Считаме, че Народното събрание би могло да докаже необвързаността си от определени кръгове именно чрез правилния избор на председател на ДАНС", пише още в становището.

В заключение от агенцията посочват и тя не е военизирана структура и затова нямало аргумент в полза на това, че председателят й трябва да се назначава от върховния главнокомандващ БА, т.е. държавният глава.

Кой ще контролира шефа

ДАНС е и против предлагания нов текст ръководството й да може да бъде освобождавано на основание "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на Агенцията". Мотивите: формулировката била много обща, нямало въведени критерии кои и как ще решава, че има налице тежко нарушение, неизпълнение на задълженията или уронване на престижа.

"Въвеждането на подобно основание за предсрочно прекратяване без ясно определяне на критериите за преценка относно наличието на това основание, създава предпоставки за нестабилност на ръководството на Агенцията поради възможността за произволно интерпретиране на текста и евентуална злоупотреба с предоставената възможност от страна на органа,
който ще прави тази преценка", посочват от ДАНС.

В същото време обаче, в сега действащите разпоредби, на практика председателят е бетониран на поста си в 5-годишния си мандат. Може да бъде освободен само при няколко хипотези - смърт, трайна невъзможност да изпълнява служебните си задължения (повече от 6 месеца), при навършване на възраст за пенсиониране, по собствено желание и когато е уличен в конфликт на интереси. 

Никой не пуска СРС-тата да си ходят

От ДАНС настояват и да се запази правото на председателя й да прави предложенията за назначаване на заместниците си, а не както предвиждат измененията - това да е в правомощията на премиера.

В заключение агенцията се обявява против и изваждането на дирекцията за подслушване "Тенхически операции" от структурата й. Засега обаче май има воля тя все пак да остане там. Предложението дирекцията да не се вади е на председателя на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов (Реформаторски блок) и то неофициално бе подкрепено от по-голямата част от членовете и на комисията за контрол над службите.