ДПС открадна шоуто през изминалата седмица. Дотолкова привлече вниманието с интересните си активности, че при гласуването в НС на кабинета на ГЕРБ с първия мандат вълнението не беше дали ще мине правителството, а кой от Движението ще го подкрепи, и кой не. Както и  - ще се разцепи ли парламентарната група, кой ще застане зад волята на Пеевски да се гласува „за“ и кой зад писмото на Доган – да се гласува „против“.

Насред изключвания и писма от партийни колективи Ахмед Доган да се намеси, в ДПС с присъщата витиеватост на изказа решиха да коментират случващото се не като чистка, опит на Пеевски да вземе властта в партията, разрив, разделение, конфликт. Най-тежката дума стигна едва до признание за „напрежение“ (според изключения от парламентарната група зам.-шеф на партията, който иначе отговаря за структурите ѝ, Джейхан Ибрямов).

В най-голяма откровеност се впусна сякаш другият изключен от ПГ и дългогодишен депутат Рамадан Аталай:

„Пеевски се разпорежда с ДПС като с лична фирма – уволнява хора, близки до Доган.“

(Участието му по бТВ беше набързо последвано от включване от областния партиен актив на ДПС от Пловдив, дошъл в парламента, специално за да изкаже възмущението си от Аталай, но успял три минути преди тв ефира да разговаря с Пеевски.)

В другия лагер, който всъщност не съществува, защото разделение по думите на хората в него няма, обявяваха, че всички отношения в ДПС са прекрасни и сянка от напрежение няма.

"Като баща и син..., като един човек"

А Хамид Хамид, гласувал „за“ кабинета на ГЕРБ и така изпълнил заповедта на Пеевски, днес по бТВ почти пусна една сълза, когато съобщи:

"Отношенията между двамата (Пеевски и Доган) са много по-силни, отколкото между баща и син."

Доколко това сравнение, родено от Хамид в престараването му, е удачно, обаче? Без да споменаваме за "блудния син" дори, и митологията, и литературата, че и историята са пълни с образи на синове, които убиват бащите си. Както и обратното, разбира се.  

Хамид Хамид и надгради, даже – „мислете г-н Доган и г-н Пеевски като един човек“ (малко започна да звучи като творението на Франкенщайн това описание. Въпреки че по-скоро депутатът от ДПС да е влагал някакъв божествен привкус на това двуединство).

Въпреки че в ДПС или всичко е цветя и рози (според едната версия), или "г-н Доган" всичко ще оправи (според другата страна) и разделение няма, въпросът на седмицата (вероятно не само на тази) остава  „с мен ли си, или с Доган“.  Задаван настойчиво от Делян Пеевски, според разкази на изключвани.

„Аз ще изпълня волята на хората. Хората искат правителство. България трябва да има правителство.

Аз като лидер на ДПС съм отговорен само пред хората на ДПС. Това е спазване на устава на ДПС. ДПС се управлява от своя председател", обяви той преди гласуването на кабинета, което се провали.

След него смекчи рязко тона:

"ДПС ще бъде монолитно, с г-н Доган ще бъдем заедно."

А в края на седицата (съ)председателят и още санкциониран по „Магнитски“ депутат изпрати писмо до почетния председател Ахмед Доган, за да обяви, че противопоставянето, конфликтът не е "Пеевски-Доган", а „Пеевски и деребеите“. Това бил източникът на напрежение, разделителната линия в ДПС.

"Да съм ясен - противопоставяне Доган-Пеевски няма и не може да има. Конфликт Доган-Пеевски няма и не може да има. Тема Доган-Пеевски няма и не може да има. Но трябва да сме честни с хората и да признаем - тема има и конфликт има. И темата е Пеевски-деребеите. Деребеите, които забогатяха на гърба на Доган."

Следвайки зададената вече опозиция на добро и зло, Хамид Хамид в понеделник също се прехвърли към злодеите в партията:

„В ДПС безчинстват деребеи и космонавти и един от тях е Рамадан Аталай“.

Що е то „деребей“

Малка справка в тъковния речник за „деребей“:

Има и обяснения, според който етимологията е от някой, който е одрал бей. Но иначе значението на думата, новата любима на Пеевски, прочут борец срещу корупцията, за справедливост, прозрачност и евроатлантик, е:

Феодален земевладелец в Османската империя, отличаващ се със значителна автономия в управлението на собствените му владения. Пример за деребей са владетелите на Видин - Осман Пазвантоолу и на Русе - Алемдар Мустафа Паша.

Деребеите са откупвали данъчните задължения на своето население към Империята, след което са налагали значително повече задължения на народа. Поради това и сегашното значение на думата в българския език - експлоататор. И още - своеволен управник, потисник, тиранин.

Някои зложелатели биха предположили, че някои от значенията на тази дума с турски произход добре пасват и на самия Пеевски. 

Като човек, пряко пострадал от „председателя Пеевски“, Христо Иванов обяви: "Пеевски е в паника, отношенията му с Доган стигнаха точката на пречупване".

Образът на "почетния председател г-н Доган"

В цялата тази почти древногръцка трагедия образът на Доган беше представен през разказите на онези, които са се докоснали до него, чрез цитиране на словото му, писмата му, волята му. Доган, титулован като „почетния председател" (като в партия от Централна Азия), седи на пиедестал... в „Росенец“, наблюдава някъде отгоре, повечето го гледат само на портрет, някои получават писмата му, а избрани даже са чували гласа му. Той мълчи, а напрежението се покачва от очакването да се яви на сцената – чрез писмо, де. Иначе дава знаци – кани 17-те, написали писмо да молят за помощ, а среща с Пеевски няма.

Сега се чака кулминацията на драмата и героите да преживеят катарзис. Ала ДПС. Как ли ще изглежда катарзисът на Пеевски?

Падението на едно „Величие“

И ако в ДПС сюжетът носи голяма доза съспенс и приковава зрителите в очакване, пернишката трагедия в падналото „Величие“ се оказа с висока степен на предсказуемост. Бързо и качествено, без излишно помайване, там разделението се състоя, без да чакат председателя да си каже тежката дума (защото така и не се уточни кой е той, най-малкото).

Групата в парламента се разцепи и с изключително гениален политически ход 13-те останаха независими и съответно много по-ограничени в действията си.

„Това е краят на „Величие“ – обяви депутатът от вече бившата ПГ Дарин Георгиев и тази констатация едва ли разстрои някого.

Иначе се разбра, че в партията, която все повече влиза в графа „Тя танцува само едно лято“, всеки всекиго заплашва, Ивелин Михайлов държи депутати заложници и продава творбите си за по 150 лв. на партийни сбирки. Виктория Василева не „го познава този човек“, но също е заплашвана от него. А Николай Марков, „полковника“, не само не е номинално председател на партията, но май не е и неин член. Но за Ивелин Михайлов смята, че е с "посткомунистически разбирания" и "семпъл ум". И още доста други прозрения се чуха в битката на титаните – „полковника“ срещу „създателя“.

Триковете по Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов някак леко остана в сянка тази седицата. С малко включване, че не не ще правителство с "трикове". Ако не броим Етиен Леви, един от бившото трио „Трик“, други трикове нямаше. И правителство също нямаше. Което може да е бил трикът на Борисов, всъщност.

Иначе обяви, че Костадинов е „новият Пеевски“, а „Възраждане“ – новият лидер на опозицията.

Капани за ПП-ДБ

Този трик на Борисов, иначе доста прозрачен, стана малко като капан за ПП-ДБ. Или поне за съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков с хитовото му включване, което после трябваше доста да изяснява и опровергава.

Бъдещи преговори между ПП-ДБ и "Възраждане" за съставяне на парламентарно мнозинство са възможни, но при изпълнение на определени условия от страна на председателя на националистическата партия Костадин Костадинов, обяви в събота Петков в предаването "ЕвроДикоФ" по телевизия "Евроком". И добави:

"Костадинов наричаше нашите избиратели "жълтопаветни тъпаци" и "розови фашисти". Той трябва да се извини и да докаже, че не е проруски проект. Той трябва да докаже, че е патриотичен и национален проект. Патриотизмът може да е обща тема. Той трябва да докаже, че няма проруски възгледи."

И беше вкаран в капана да се дообяснява какво точно е казал, а по този повод Радан Кънев обяви, че "недообмислени изявления създават реален риск от загуба на политическа подкрепа". И говори за "хаоса във вземането и комуникирането на политически решения".

Но само ден по-късно собствената му партия ДСБ излезе без съгласуване и "комуникиране" с останалите партньори в коалицията с предложението ПП-ДБ да вземе третия мандат и да прави... техническо правителство.

По колко още начина може да бъде наречен кабинет, който не е ни риба, ни рак и който всъщност никой не знае как ще функционира. Чули сме вече за експертен, за програмен, за кабинет на националното спасение, вече и за технически... Партиите не прояват въображение, но не се отказват.

Борбата продължава. До следващите избори, най-вероятно.