България отбелязва днес Деня на народните будители. Празникът е посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на българската нация и нейния морал.

Под народни будители се имат предвид българите като Паисий Хилендарски, Алеко Константинов, Иван Вазов, Васил Левски и много други. Общото между тях е, че са се борили българите да са образовани и свободни, и че повечето от тях са живели през XVIII - XIX век. Това е периодът на Българското възраждане. Народни будители е имало и преди повече от 1000 години - Светите братя Кирил и Методий, цар Борис Първи и синът му цар Симеон Велики, които се живели през IX-X век. По тяхно време България приема християнството и е била в най-голям разцвет.

Най-известният народен будител е Паисий Хилендарски. Той е живял през XVIII век, когато българската националност е била на път да изчезне, да се претопи. Населението било неграмотно, почти никой не е знаел, че някога държавата е била велика. На запад по това време са били написани книгите "Дон Кихот" и "Хамлет", а богатите по това време българи се правели на гърци. Затова и Паисий пише "История славянобългарска" - за да повдигне духа на българите.

Няма пълен и конкретен списък с българските народни будители. Всеки, който по някакъв начин допринася за благоденствието на България, може да бъде наречен будител, но сред най-популярните народни будители са Васил Априлов, Добри Чинтулов, Захарий Стоянов и много други.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис Трети денят е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. е забранен. Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за училищата и университетите в страната.

БТА