Петдесет и седем бивши служители или сътрудници на Държавна сигурност и комунистическото военно разузнаване са издигнати за народни представители на изборите на 14 ноември. Това става ясно от проверката на Комисията по досиетата, съобщи desebg.com.

Проверени са 2065 кандидати за депутати. Без нито един агент в листите си е „Демократична България“.

Дванадесет, или най-много бивши служители на репресивните органи, са издигнати от БСП. Сред тях са Таско Ерменков, Румен Гечев и Валентин Заяков.

По петима кандидати имат от ДПС, коалиция „Патриотичен фронт“ и партията „Русофили за възраждане на отечеството“. Сред известните лица на Движението от този списък е Рамадан Аталай.

От ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, „Атака“, ВМРО-БНД и „Воля“ имат по трима бивши агенти в листите си. 

Малко след като информацията бе съобщена от ПП информираха, че Васил Събев, Ерждан Ахмед и Тома Томов, се оттеглят от изборната надпревара.

Останалите партии, които според социологическите проучвания имат шанс да попаднат в следващия парламент, в които има бивши сътрудници на Държавна сигурност и военното разузнаване, са „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“. Те имат по двама кандидати. Тези в партията на Слави Трифонов са Иван Хиновски, който беше председател на комисията по енергетика и климат в предишния парламент, както и Николай Радулов.