Десетки милиони левове в сакове и чанти, изтеглени чрез няколко различни транша, но в един и същи ден, криминално проявени лица, включени в схемата и десетки кухи фирми, прикриващи връзката между възложител и изпълнител. Това са само част от ключовите детайли по схема за източване на отпуснатите от държавната "Автомагистрали" АД за строителството на Магистрала "Хемус". 

Разкритията бяха направени днес на специална пресконференция, на която участие взеха МВР министърът Бойко Рашков, МРРБ, ГДБОП, ДАНС, главният секретар на МВР, НАП и Главна дирекция "Национална полиция".

Още в началото бе извадена и информацията, че оперативните данни показват, че са правени опити за унищожаване на документация по случаите. 

Най-важното разкритие от днес: от отпуснатите 84 млн. лв. аванси от "Автомагистрали" към частна компания подизпълнител ("Водно строителство - Благоевград)" за СМР в лот 5 на магистралата, цели 60 млн. лв. са минали през няколко трансфера и кухи фирми и накрая са били изтеглени в сакове и чанти, в същия ден, в който са пристигнали в последната компания. 

Ето как точно изглежда схемата: 

Първо "Автомагистрали" получи договора за строителството на магистралата по процедурата инхаус, както вече е известно. От своя страна, както разкри доклад на Сметната палата, тя сключва договори за подизпълнение с частни фирми - непрозрачно и неясно, защото няма възможност сама да строи. От своя страна "Автомагистрали" отпуска огромни - за стотици милиони левове - аванси към тези частни компании, дори за участъците, в които е твърде рано да се строи дори от днешна гледна точка. 

Например - лот 5, който дори няма разрешително за строеж. Там частна компания подизпълнител получава 84 млн. лв. аванс. Тези пари моментално се превеждат към свързана фирма - данъчен буфер. Тази нова фирма  има за цел да прекъсне връзката между възложител и изпълнител. После този буфер превежда отново парите към други малки фирми, собственост на малоимотни и криминално проявени лица - т.нар. кухи фирми. Те имат капитал от 2 лв. и са създадени буквално дни преди прехвърлянето. Техните управители нямат идея, че са управители на такива компании. 

Схемата продължава с още един превод през такива фирми, за да стане ясно накрая, че 60 млн. лв. от тези 84 млн. лв. пристигат в последните кухи компании, за да бъдат изтеглени още в същия ден. Теглени са на траншове от по милион - много трансакции. 

Това е схемата само за един лот, но според МВР и ДАНС - може да се твърди, че така се е работили и при другите лотове. 

Установени са абсолютно всички лица, участници в схемата и документите са вече в прокуратурата. Според НАП става дума за ощетяване на бюджета с 20 млн. лв. ДДС само за тази трансакция. 

Според разследващите става дума, освен за източване на ДДС и за няколко други състава от Наказалтения кодекс, включително обвинение за пране на пари. 

Важно е да се знае, че специално по лот 5 не са извършвани почти никакви дейности до момента. Не се знае къде са и парите от авансите към момента. 

Накрая на пресконференцията в нея участие взе и Бойко Рашков. Преди него говореха само шефовете на разследващите агенции. Министърът съобщи, че има данни за подготовка в Гърция на среща на шефове на пътни фирми, на която да се планират действия срещу служебното правителство, включително и нови протести с тежка техника в центъра на София.

Кои са компаниите, получили най-много пари от аванси от "Автомагистрали" - може да видите тук. 

По-късно днес от "Водно строителство" разпратиха мейл до медиите:

"От всички данни, изнесени на пресконференцията, верен е единствено фактът, че “Водно строителство” АД има законно сключен договор с държавното дружество “Автомагистрали” ЕАД за доставка на материали/наем на механизация за участък от Автомагистрала Хемус.
Екипът на “Водно строителство” АД застава зад ангажиментите, поети при сключването да договора, с доброто си име, което е градил десетилетия, с експертизата си, с модерната си техника и не на последно място – с предоставените гаранции, които са неизменна част от договорните взаимоотношенията. Всички останали твърдения могат да бъдат определени като неверни и манипулативни."