Американският фармацевтичен гигант „Пфайзер“ (Pfizer Inc.) заяви, че хапчето му против COVID-19 е намалило хоспитализациите и смъртните случаи при пациенти с висок риск с 89%, резултат, който има потенциал да промени начина, по който се лекува болестта, причинена от коронавируса и да промени хода на пандемията, съобщи днес Блумбърг.

Производителят на лекарства каза в изявление в петък, че вече не приема нови пациенти в клинично изпитване на лечението „поради огромната ефикасност“ и планира да представи резултатите на регулаторните органи на САЩ за спешно разрешение възможно най-скоро.

Резултатите означават, че сега има двама обещаващи кандидати за лечение на пациенти с COVID-19 в началото на хода на заболяването. Миналия месец „Мерк и Ко“ (Merck & Co.) и партньорът ѝ „Риджбек байотерапютикс“ (Ridgeback Biotherapeutics LP) представиха своето експериментално хапче на регулаторите, след като проучване показа, че то намалява риска от сериозно заболяване или смърт наполовина при пациенти с лек до умерен COVID-19.

Акциите на „Пфайзер“ скочиха със 7% на предпазарната търговия в САЩ, докато „Мерк“ падна с 4%.

Хапчето, което може да се приема у дома при първите симптоми, е решаващ инструмент за укротяване на кризата с COVID-19 в световен мащаб, стига да е широко достъпно. Говорител на „Пфайзер“ каза, че заявленията до други регулаторни агенции ще се появят скоро след подаването на документи в САЩ.

В проучването на „Пфайзер“ с 1219 неваксинирани възрастни, пет дни лечение с лекарството драстично са намалили процента на приетите в болница, когато лечението беше започнало в рамките на три до пет дни след появата на симптомите, каза компанията. Лекарството, паксловид (Paxlovid), се свързва с ензим, наречен протеаза, за да спре вируса да се репликира. Някои лекарства за ХИВ действат по подобен начин.

Като цяло само 0,8% от хората, които са започнали лечение в рамките на три дни след като са се разболели, са се озовали в болницата и никой не е починал, докато 7% от хората, които са получили плацебо в този период, са по-късно хоспитализирани или са починали. Подобни резултати са открити, когато лекарството е започнало в рамките на пет дни след появата на симптомите. Резултатът, който не е публикуван в медицинско списание, е статистически значим, отбелязаха от „Пфайзер“.

Текущите възможности за лечение на COVID-19 не са идеални, пише Блумбърг. Моноклоналните антитела от компании като „Редженерон фармасютикълс Инк.“ (Regeneron Pharmaceuticals Inc.) и „Ели Лили и Ко“ (Eli Lilly & Co.) намаляват хоспитализациите, но инфузиите са трудни за производство и трябва да се дават в медицински кабинет, което увеличава натоварването на здравните системи.

Други лекарства като ремдесивир на „Гилеад сайънсис Инк.“ (Gilead Sciences Inc.) се използват за лечение на много по-болни хора, които вече са в болницата. Евтиният стероид дексаметазон, макар и много ефективен, обикновено се дава само на тежко болни пациенти.

Нуждата от хапче е толкова остра, че „Мерк“ вече се съгласи да позволи на производителите на генерични лекарства да кандидатстват за лицензи, за да направят лечението му за повече от 100 държави с ниски и средни доходи, преди дори да бъде одобрено в САЩ.