Не трябва да има съмнение, че задействането от Страна на Великобритания на член 16 от Протокола за Ирландия/Северна Ирландия с цел опит за неговото предоговаряне ще има сериозни последици.

За това предопруди днес Марош Шефчович – зам.-председател на Европейската комисия, отговарящ за междуинституционалните отношения и перспективите. Той говори след среща в Брюксел с британския министър за „Брекзит“ Дейвид Фрост.

Последиците ще бъдат сериозни както за отношенията между ЕС и Великобритания, така и за Северна Ирландия, изтъкна Шефчович. В британската провинция това ще доведе до нестабилност и предсказуемост. Колкото до отношенията между Брюксел и Лондон, действията на Обедненото кралство биха означавали пренебрежение към европейските усилия за намиране на компромисно решение за прилагавнето на Протокола.

Член 16 дава правото на една от двете страни да предприеме подходящи предпазни мерки. Това може да стане в случай, че прилагането на настоящия Протокол води до сериозни икономически, обществени или екологични затруднения, които се очаква да продължат, или до отклоняване на търговията. Обхватът и продължителността на мерките се ограничават до строго необходимото за коригиране на ситуацията.

И днес не бе постигнато споразумение след разговорите между Шефчович и Фрост. Комисарят припомни, че ЕК вече е предложила значително облекчаване на граничните проверки на доста стоки на дребно. До този момент няма никаква стъпка от британска страна, което според него е разочароващо.

♦ Спорът около Протокола е заради бариерите, създадени на о. Ирландия слез излизането на Великобритания от ЕС в началото на 2020 г. И от Брюксел, и от Лондон смятат, че такива прегради не трябва да има по границата между Ирландия и Северна Ирландия, тъй като те биха застрашили мирния процес на Зеления остров. Сериозни проблеми обаче създаде „войната на надениците“ - забраната за вноса в Северна Ирландия на месни продукти от останалите части на Великобритания. Това разгневи юнионистите в Ълстър и доведе до безредици в провинцията.

Марош Шефчович каза още, че е готов да направи всичко, за да не прекъсва редовното снабдяване на Северна Ирландия с лекарства, дори и с промяна на правилата на ЕС.

Същевременно еврокомисарят допълни, че според Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Великобритания всички френски кораби, ловили риба в британски води, трябва да получат разрешително за продължаване на дейността си.

Зам.-председателят на ЕК ще пътува за Лондон на 12 ноември в пореден опит за постигане на разбирателство между двете страни.