Девет етиопски бунтовнически фракции обявиха създаването на съюз срещу правителството на премиера Абий Ахмед, формирайки "обединен фронт", воден от бойците на Фронта за освобождение на народа на Тигре (ФОНТ), които заплашват да стигнат до столицата Адис Абеба, предаде Франс прес.

Повече от година федералното правителство е във война в северната част на страната с бойците от ФОНТ, които през последните месеци напреднаха извън своя регион, особено в региона Амхара.

Бунтовниците казаха в сряда, че са достигнали селището Кемиси в Амхара, на 325 км северно от столицата, където са се присъединили към бойци от Армията за освобождение на Оромо (АОО), въоръжена група от етническата група оромо, с която от август са в съюз.

Представители на създадения нов съюз заявиха вчера на пресконференция във Вашингтон, че планират да свалят правителството на Абий Ахмед със сила или преговори, а след това да сформират преходно правителство, отбелязва Ройтерс.

Етиопската армия призова вчера резервисти да се включат в редиците й в опит да спре напредването на силите на ФОНТ.

Британската външна министърка Лиз Тръс заяви, че двете враждуващи страни в Етиопия трябва да сключат примирие.

"Заявих ясно, че не съществува военно решение, и че са необходими преговори, за да се избегне кръвопролитието и да се постигне траен мир", написа Тръс в Туитър след телефонен разговор с вицепремиера на Етиопия и добави: "Важно е двете страни да сключат примирие и да позволят на хуманитарната помощ да достигне до гладуващите хора".

Посолството на САЩ в Адис Абеба препоръча на гражданите си да напуснат Етиопия колкото е възможно най-скоро, след като антиправителствените сили заплашиха да предприемат офанзива срещу столицата.

БТА