Организацията на обединените нации осъди в сряда зверствата, разкрити в разследване на конфликта в северната етиопска провинция Тигре, предаде Си Ен Ен. Това стана ден, след като правителството обяви извънредно положение в цялата страна и призова гражданите да вдигнат оръжие срещу настъпването на бунтовниците от Тигре към столицата Адис Абеба.

Разследването е единственото за правата на човека, допуснато в блокирания регион, откакто там през миналата година избухнаха сражения между бившата управляваща партия в провинцията, Народния фронт за освобождение на Тигре (TPLF), и етиопското правителство.

В него се казва, че всички страни в конфликта, включително силите от Еритрея и региона Амхара в Етиопия, съюзени с правителството, са „извършили нарушения на международното право на човека, хуманитарното и бежанското право, някои от които могат да представляват военни престъпления и престъпления срещу човечеството ".

Сред нарушенията, които могат да се равняват на военни престъпления, докладът описва подробно извънсъдебни убийства, изтезания, сексуално и основано на пола насилие, нарушения срещу бежанци и принудително разселване на цивилни.

 
Бежанци от Тигре, които са настанени в училище в столицата ѝ Мекеле. Снимка АП / БТА 
Съвместното разследване на Службата на ООН по правата на човека и назначената от държавата Етиопска комисия по правата на човека (EHRC) е рядко партньорство, отбелязва Си Ен Ен. Според телевизията то озадачава тигрейските правозащитните групи по света, които са изразили опасения относно неговата независимост от правителството. ООН обаче държи на своята безпристрастност.
 
„Не бяхме подложени на натиск от правителството“, каза на пресконференция днес върховната комисарка по правата на човеки в ООН Мишел Бачелет. Тя отбеляза, че ограниченият достъп до някои райони на Тигре затруднява екипа да определи размера на нарушенията.
 
Разследващата група е посетила няколко места, включително Мекеле, провинциалната столица на Тигре, но не е стигнала до райони, където са докладвани някои от най-тежките зверства, извършени по време на войната.
 
Разследвания на Си Ен Ен  и "Амнести интернешънъл" разкриха доказателства за кланета, извършени от еритрейските сили в тигрейското село Денгелат и свещения град Аксум в края на миналата година. Друго разследване на Cи Ен Ен разкри подробности за клането, извършено от етиопски войници в град Махибере Дего в Тигре през януари. Не е ясно дали съвместният екип за разследване е пътувал до някой от тези градове, пише Си Ен Ен.
 
 
По-рано Бачелет каза пред Съвета на ООН по правата на човека, че проверките в източната и централата част на Тигре, включително в Аксум, „не можаха да продължат“ поради „внезапни промени в ситуацията със сигурността“.
 
Докладът обхваща цивилните жертви от началото на ноември 2020 г., когато започна въоръженият конфликт, до юни 2021 г., когато правителството на Етиопия обяви едностранно прекратяване на огъня, което не беше спазено. Документът се основава на 269 поверителни интервюта с жертви и свидетели.
 
Свидетелите са разказали за ужасяващи преживявания: четиричленно семейство загинало в Мекеле при обстрел на дома му; 26-годишна жена в Адет, която е казала, че е била групово изнасилена от еритрейски войници пред очите на 3-годишната си дъщеря; мъж в Май Кадра е бил атакуван от тигрейски младежи, прострелян в гърба и хвърлен в огън; тигрейски боец, който е разказал, че е видял етиопски войници да измъчват затворници във военен лагер в Мекеле с електрически кабели, метални пръти с пластмасово покритие и дървени тояги.
 
На въпрос дали Бачелет може да припише по-голямата част от зверствата на една въоръжена група или групи, воюващи в Тигре, върховната комисарка каза, че „голям брой от нарушенията на правата на човека са свързани с етиопските и еритрейските отбранителни сили, но видяхме, че след прекратяването на огъня имаше многобройни твърдения за злоупотреби от силите на Тигре и те продължават до днес."
 
Бачелет нарече доклада „унищожителен“.
 
„Конфликтът в Тигре е белязан от изключителна бруталност. Тежестта и сериозността на нарушенията и злоупотребите, които документирахме, подчертават необходимостта от търсене на отговорност на извършителите от всички страни“, добави тя.
 
В отговор на констатациите етиопският премиер Абий Ахмед каза, че докладът „ясно установява твърдението за геноцид като фалшиво и напълно лишено от фактическа основа“.