У нас са внесени незаконно 228 машини за гласуване, които могат да послужат за фалшифициране на изборния резултат, обявиха от ГЕРБ на пресконференция днес.

Машините са над поръчката от 1600 допълнителни машини, не са сертифицирани и са разтоварени тихомълком днес в склада, където тази техника се охранява от МВР, каза лидерът на партията Бойко Борисов. 

Пред склада, в присъствието на заместниците си Томислав Дончев и Даниел Митов, Борисов заяви, че допълнителните машини могат да донесат на опонентите му 228 000 гласа, т.е. достатъчни за една средно голяма парламентарна група. 

По думите му машините не са сертифицирани и не е ясно дали софтуерът им не е манипулиран. По информация на ГЕРБ те да докарани днес от висш служител на МВР.

 „В този склад се съхраняват машините, с които трябва да гласуваме на 14 ноември. Аз твърдя, че извън тези машини има 228 някакви други, които са дошли тук. Минали са през митницата и са в същия склад, където трябва да са останалите машини узаконени“, каза Борисов.

Той добави, че висши служители от МВР са изчислили, че възможната манипулация изборите може да е с 228 000 гласа. Лидерът на ГЕРБ припомни, че партията му настояваше да се броят на ръка контролните разписки от машините, защото се притеснява от манипулация на изборите.

Съдът отхвърли това искане, след като то беше прието от Централната избирателна комисия (ЦИК).

„С тези машини могат да правят какво си искат. Да не излязат с номера, че са за резервни части“, каза Борисов.

А Тома Биков допълни:

„От ЦИК са сезирали ДАНС, а от ДАНС нищо не са направили.“

Борисов показа писмо от ЦИК, в което се казва, че не е известно предназначението на тези машини.

„В момента, в който пуснахме прессъобщението (за брифинга - б.р.) до вас, започнаха да идват коли и да изваждат. Вие може да видите има ли в този склад 228 нелегални машини, на които могат да инсталират софтуер и да сложат по 1000 гласа“, заяви Борисов.

Той призова журналистите да проверят склада и поиска от властите да обяснят доставката им. 

„Неслучайно не искаха да броим разписки от машините. Партиите на Радев са си знаели, че имат 228 машини и могат да си вкарат данните. Всичко честно се изчегъртва, за да е в полза на Румен Радев. В склада, където трябва да са белите машини, извън допълнителните 1600 машини, са вкарани още 228“, заяви Борисов.

Обясненията: Не били за българските избори, но трябвало да бъдат държани отделно и да не бъдат разопаковани

По-късно днес БНТ съобщи, че на публично заседание на ЦИК от 4 ноември, достъпно и в интернет, се докладва за писмо от "Сиела норма", която информира ЦИК за въпросните 228 машини.

В писмото пише, че те не са част от доставката за изборите и се намират в камион на територията на склада на "Карго партнер".

Устройствата били собственост на "Смартматик" и щели да се използват за демонстрации в Албания, пред представители на Грузия и за други дейности, които не са свързани с изборите в България.

От това заседание става ясно, че ЦИК е изпратила писмо до "Сиела" и жандармерията, с което посочват, че тези 228 машини трябва да се складират в обособен сектор на склада и да не се допуска да бъдат разопаковани.

От ЦИК са поискали и опис на серийните им номера и да знаят колко устройства ще се използват за всяка от посочените от фирмата дейности.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.