Ситуацията в държавата е критична, правителството изпуска последните възможности да предприеме спасителни мерки за икономиката, коментира кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков в Кърджали днес.

Заедно с кандидата за вицепрезидент Невяна Митева те провеждат срещи със симпатизанти в страната, за да чуят техните проблеми и нужди. 

„Драстичният скок на цените на енергията и газа има ефект на домино и рискува да предизвика скоростна инфлация и трайно поскъпване на стоки и услуги. От ценовия шок са потърпевши всички – и милиони български семейства, и бизнесът. Отделно, мерките срещу коронавируса също обричат много сектори на финансов колапс. Призовавам държавата спешно да предприеме мерки и да направи всичко възможно, за да не се стигне до фалити на фирми, до висока инфлация и до ръст на безработните“, каза проф. Герджиков. 

Кандидатът за държавен глава обясни, че в момента в икономиката се случва това, което се случи и със здравната криза – месеци бездействие и в резултат –  срив в здравната система.

„Въпреки всички индикации служебното правителство бездейства и не предприема необходимите мерки за спасяване на икономиката. Нито една мярка за подпомагане на бизнеса и работещите в сектори, които са засегнати от икономическата криза, в момента не работи ефективно“, алармира проф. Герджиков. 

Помощите за бизнеса са превърнати в кредити, които се дават трудно, а и после ще трябва да се връщат. Мерките за ценовата криза са закъснели и не е ясно дали докато стигнат до бизнеса, той няма да е фалирал. Забавянето на внасянето на Плана за възстановяване и развитие от служебното правителство с месеци ни лиши и от авансово финансиране на проекти.

Освен това, г-н Радев и назначеният от него служебен кабинет дължат обяснения и за състоянието на Българската банка за развитие. През последните шест месеца активите на ББР са се свили с близо половин милиард лева, като за същия период банката се е декапитализирала с 250 млн. лева. И ако кредитният портфейл на банковата система през първите девет месеца на 2021 година нараства с 4.65%, то този на ББР се свива с -6.28%. Депозитната база за банковия сектор за същия период от време бележи ръст от 4.54%, докато тази на ББР има спад от 9.84%. Икономическият екип на президента и правителството дължат отговор не само защо тенденцията в ББР е негативна, но и къде са отишли половин милиард лева от ББР, допълни проф. Герджиков. 

Проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева се срещнаха с гражданите на Кърджали.

Тревожен, но показателен е фактът, че Европейската банка за възстановяване и развитие занижи прогнозата си за икономическото развитие на България на база данните от последната близо половин година.

„Оценката на институцията показва, че икономическата ситуация в България не само се влошава, но тази тенденция се усеща все повече и във външнополитически и външноикономически план. Намираме се пред икономически провал, който не само, че беше постигнат за изключително кратко време, но и по изключително глупав начин. Но по-лошото е, че това безотговорно управление на икономиката рефлектира директно върху ежедневието и доходите на всеки. Некомпетентността на няколко души, дошли на власт за малко, ще се плаща от всички българи, но за сметка на това – за дълго. Отговорността за икономическата криза обаче трябва да се понесе от този, който е назначил служебното правителство – президентът Радев“, категоричен е проф. Герджиков.

Обиколката на кандидатите за президент и вицепрезидент Анастас Герджиков и Невяна Митева продължава днес и в град Хасково.

Там проф. Герджиков очаква Румен Радев на дебат, след като програмата и на двамата съвпада и по едно и също време са в града.  

„Очаквам Румен Радев да приеме поканата ми за дебат в името на България. Смятам, че е негов дълг да се яви и да уважи правото на гражданите да направят своя информиран избор“, поясни Анастас Герджиков.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ