Активист от Хонконг, познат като "Капитан Америка 2.0", защото носил щита супергероя по време на продемократични протести, беше осъден на близо шест години затвор в четвъртък, защото подкрепял независимостта от Китай, с което нарушавал приетия през 2020 г. закон за националната сигурност, предаде Си Ен Ен.

Съдията от окръжния съд Стенли Чан постанови през октомври, че 31-годишният бивш куриер Ма Чун Ман е виновен за подбуждане към отделяне на територията от Китай заради лозунгите, които скандирал, плакатите, които държал на демонстрациите и изявленията, които направил пред медии.

"Подсъдимият беше подстрекаван от политик и в крайна сметка самият той се превърна в подстрекател", обяви Чан, без да посочи името на политика. "В този контекст е трудно да се гарантира, че няма да има следващи като Ма Чун Ман."

Ма настоява, че е невинен. Не се знае още дали ще обжалва.

"Не изпитвам съжаление", написа Ма в писмо до съдията, което подписа с прякора си. "По пътя към демокрацията и свободата не мога да си позволя да бъда страхливец", каза той в писмото, част от което беше прочетено в съда, преди активистът да бъде осъден на пет години и девет месеца затвор.

Пекин наложи закона за националната сигурност на Хонконг през юни миналата година, с което на практика сложи край на най-големите и продължителни продемократични протести, пред които е изправена полуавтономната бивша британска колония след завръщането си под китайско управление през 1997 г.

Законът наказва всичко, което Китай възприеме за подривна дейност, отделяне, тероризъм и сътрудничество с чужди сили и е масово възприеман за инструмент за прочистване на политическите противници и смазване на индивидуалните свободи.

Пекин настоява, че върховенството на закона и всички права и свободи остават непокътнати и поддържа тезата, че приемането на закона е било необходимо, за да запуши вратичките в националната сигурност и да сложи край на често насилствените демонстрации, които според него са подклаждани от чужди сили.

Това е втората присъда въз основа на нарушение на закона за национална сигурност.

В първия случай бившият сервитьор Тонг Ин Кит беше осъден на девет години затвор. Той се качи с мотоциклет и премина през група полицаи, показвайки лозунга "Освободете Хонконг, революция на нашето време", което според съда е "способно да подтикне към отделяне".

Тонг, който също беше осъден за тероризъм за предполагаемото използване на мотоциклета си като оръжие, обжалва.

В случая на Ма на съда бяха показани видеоклипове, на които той скандира "Независимост на Хонг Конг, единственият изход". Иззет е и тефтер със заглавие "Дневникът на съпротивата на Капитан Америка".

Адвокат на Ма призова съда за снизходителност преди произнасянето на присъдата, заявявайки, че лозунгите и скандиранията на Ма са празни думи без голямо въздействие. Ма не е извършвал насилствени действия и не е насърчавал към насилие.

Повече от 100 души, включително много от най-известните опозиционни политици и активисти в града, са обвинени по силата на закона за националната сигурност.