В секциите, в които ще се броят контролните разписки, членовете на комисиите ще се справят много по-бързо от тези в комисиите, в които ще се гласува само с хартиена бюлетина. Хаос няма да има. 

Такава теза изказа днес в ефира на бТВ зам.-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Емил Войнов, който на два пъти внесе искане за 100% преброяване на контролните разписки от машинния вот и то на два пъти бе одобрено. Последното - на вечерно заседание на ЦИК в петък - само ден преди вота.

Така в около 9400 секции в страната, както и в около 200 секции в чужбина, след края на изборния ден членовете на комисиите ще трябва да започнат ръчно броене на на практика машинните бюлетини – по добрия стар метод – с калкулатори. 

Войнов обаче смята, че малките секции, тоест, тези с под 300 избиратели, които са над 3000 на брой в страната и там се гласува с класическа хартиена бюлетина, дори са в по-непривилегирована позиция. Защото за разлика от големите секции, те ще трябва да описват и преференциите. Отделно, при машинния вот няма недействителни бюлетини, т.е. нечетливи, надраскани, белязани и пр. и така членовете на големите секции нямало да се чудят да отделят ли разписката от купа като негодна или не. Зам.-председателят на ЦИК обаче не спомена факта, че избирателите в тези около 3000 секции са в пъти по-малко и съответно ще се обработват много по-малко бюлетини.

Хаос няма да има

На въпрос дали няма да има объркване, напрежение, хаос и забавяне на оповестяването на окончателните резултати, Войнов заяви: 

„Аз не считам, че ще доведе до хаос“.

Дали е прав обаче предстои да видим. Очакването на противниците на 100-процентовото броене на контролните  разписки, сред които е и друг от зам.-председателите на ЦИК – Росица Матева, е че работата за членовете на СИК ще се удължи с няколко часа, още повече че ще се броят разписките от два вида избори – за парламент и за президент. Ще има и струпване при предаване на изборните книжа и всичко това ще се отрази и на обявяването на резултата.

В същото време проблем за Министерство на външните работи е доставянето на машините за очаквания втори тур на изборите за държавен глава. Както Клуб Z писа, от ведомството призоваха резултатът от вота за „Дондуков“ 2 да бъде обявен ден след провеждането му – т.е. на 15 ноември, за да има време за пренастройка на всичките над 350 устройства, които трябва да тръгнат от България, да бъдат пръснати в секциите по света за новото гласуване на 21-ви. При забавяне на резултата, от МВнР предупредиха, че може и да не успеят да доставят всички машини. 

Продължават спекулациите

Пред бТВ Войнов посочи мотивите си да внесе повторно едно и също предложение: да видело обществото, че машинният вот е сигурен, не може да се манипулира и отразява реалният резултат, каквито мнения насажда една политическа партия и подклаждат „движенията“ на неизменния доставчик на машините „Сиела Норма“, която внесе в страната устройства извън договорените с ЦИК.

„Аз лично считам, че машинното гласуване е сигурно, тъй като ЦИК е предприела всички необходими действия, за да гарантира, че вотът на избирателите ще бъде отчетен точно. Но всички виждаме как в последния месец в общественото съзнание се насажда мнението, че не всичко с машините е наред, че е възможна манипулация на резултатите и т.н.“, заяви Войнов.

И допълни:

„Отгоре на всичко това в последните няколко дни виждаме как се появиха някакви нови машини, които „Сиела Норма е внесла“ извън договорите с ЦИК, без знанието на ЦИК и въпреки е тези допълнително внесени машини са запечатани, намират се под охрана и по никакъв начин не могат да се използват, продължават спекулациите как ще се промени вотът от машинното гласуване“.

Сагата продължава

Сагата с броенето на контролните разписки обаче ще продължи – по две направления.

Снощното решение на ЦИК ще бъде атакувано (отново) пред Върховния административен съд (ВАС). ВАС обаче ще се произнесе след изборите. 

Съдът се произнесе при първото приемане на предложението на Войнов за 100% броене на машинните разписки, като тогава обяви, че ЦИК може да вземе решение за какъвто иска процент, стига резултатът да не се вписва като част от протокола. След произнасянето на ВАС ЦИК ревизира процентът от 100 на 30. До снощното решение.

Сега разписките ще се описват само в едно приложение, което ще бъде сканирано и качено на страницата на ЦИК. По думите на Войнов „то само ще спомогне всеки да се убеди, че резултатът, свален от техническия носител е аналогичен с този от преброяването на контролните разписки. Така ще се засили доверието в изборния процес“.

Макар че контролното броене няма да е част от протокола, всяко несъответствие с резултата, извлечен от паметта на машината се очаква да бъде гледано под лупа и използвано след изборите като повод за същите „спекулации“ (по Войнов) – че устройствата не са отчели гласа ни правилно.